Na imprezie zawsze podaję te kiełbaski. Proste, tanie i znikają ze stołu w minutę

Na imprezie zawsze podaję te kiełbaski. Proste, tanie i znikają ze stołu w minutę

Dodano: 
Kiełbaski w cieście
Kiełbaski w cieście Źródło: Shutterstock / Anastasia_Panait
Świetnie prezentują się na stole, a jeszcze lepiej smakują. Kiełbaski lub parówki smażone w cieście naleśnikowym są lepsze niż hot dogi. Ta prosta przekąska nie kosztuje wiele, a zadowoli wszystkich gości.

Kiełbaski w panierce pamiętam z dzieciństwa, bo to jeden z wynalazków PRL-u. Gdy trzeba było wyczarować posiłek z niczego, polskie gospodynie stawały na wysokości zadania i wymyślały różne cuda. Do dziś wiele osób zajada się tą potrawą, bo jest naprawdę smakowita.

Jak zrobić kiełbaski w gęstym cieście naleśnikowym?

Podstawą jest dobre ciasto, które nie powinno być za rzadkie. Przy zanurzaniu kiełbasek ma dobrze przylegać i dać się nałożyć grubszą warstwą. Do patelni trzeba wlać więcej oleju niż zwykle i rozgrzać go tak, by nie był maksymalnie gorący. Dalej konieczna jest cierpliwość, ale na pewno się opłaci.

Przepis: Kiełbaski w cieście naleśnikowym

Przekąska z cienkich kiełbasek apetycznie usmażonych w cieście

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
387 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg chudych kiełbasek lub dobrej jakości parówek
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka lub wody
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie ciastaWymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, a jajka zmiksuj z mlekiem. Dokładnie połącz suche i mokre składniki. Mieszanka powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
  2. Smażenie kiełbasekKiełbaski obtaczaj w cieście i wykładaj na dużą ilość średnio rozgrzanego oleju. Każdą partię smaż 6-8 minut, co jakiś czas obracając, aż ciasto zarumieni się ze wszystkich stron.

Co jeszcze można zrobić w cieście naleśnikowym?

W cieście można przygotować kiełbasę w plasterkach, paski kurczaka, filety rybne czy krewetki. Czas smażenia zależy od wielkości kawałków. Na moim stole częściej goszczą jednak panierowane w ten sposób warzywa, głównie plasterki cukinii, pieczarek i papryki, a także małe różyczki kalafiora lub brokułu. W takim wydaniu zwykła zielenina jest znacznie bardziej smakowita i wciąż zdrowa.

Warto spróbować ponadto słodkiego wydania potrawy. Usmażone w cieście owoce: połówki śliwek czy moreli, a także plasterki bananów i jabłek, najlepiej smakują posypane cukrem pudrem albo polane sosem z czekolady.

Jak zrobić kiełbaski w cieście francuskim?

Jeszcze krócej trwa przygotowanie kiełbasek owijanych w płaty gotowego ciasta, najlepiej z prawdziwym masłem. Należy je rozmrozić, chyba że znaleźliśmy ten produkt w ladzie chłodniczej. Jeśli arkusze są za grube, można podsypać blat mąką i je rozwałkować. Do kiełbasek warto dołożyć musztardę i inne produkty, np. plasterki sera, bekonu, cebuli, papryczek chili. Dodatki pozostaną na miejscu, jeśli dobrze obłożysz wszystko ciastem. Całość posmaruj rozbełtanym jajkiem albo samym żółtkiem, nakładając je dokładnie na łączeniach ruloników.

Czytaj też:
Do ciasta naleśnikowego dodaj jeden produkt. Te placki znikają z talerzy błyskawicznie
Czytaj też:
Patent na idealne naleśniki, które nie pękają przy zawijaniu. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł