Kiełbaski w panierce pamiętam z dzieciństwa, bo to jeden z wynalazków PRL-u. Gdy trzeba było wyczarować posiłek z niczego, polskie gospodynie stawały na wysokości zadania i wymyślały różne cuda. Do dziś wiele osób zajada się tą potrawą, bo jest naprawdę smakowita.
Jak zrobić kiełbaski w gęstym cieście naleśnikowym?
Podstawą jest dobre ciasto, które nie powinno być za rzadkie. Przy zanurzaniu kiełbasek ma dobrze przylegać i dać się nałożyć grubszą warstwą. Do patelni trzeba wlać więcej oleju niż zwykle i rozgrzać go tak, by nie był maksymalnie gorący. Dalej konieczna jest cierpliwość, ale na pewno się opłaci.
Przepis: Kiełbaski w cieście naleśnikowym
Przekąska z cienkich kiełbasek apetycznie usmażonych w cieście
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 387 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg chudych kiełbasek lub dobrej jakości parówek
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka lub wody
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Mieszanie ciastaWymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, a jajka zmiksuj z mlekiem. Dokładnie połącz suche i mokre składniki. Mieszanka powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
- Smażenie kiełbasekKiełbaski obtaczaj w cieście i wykładaj na dużą ilość średnio rozgrzanego oleju. Każdą partię smaż 6-8 minut, co jakiś czas obracając, aż ciasto zarumieni się ze wszystkich stron.
Co jeszcze można zrobić w cieście naleśnikowym?
W cieście można przygotować kiełbasę w plasterkach, paski kurczaka, filety rybne czy krewetki. Czas smażenia zależy od wielkości kawałków. Na moim stole częściej goszczą jednak panierowane w ten sposób warzywa, głównie plasterki cukinii, pieczarek i papryki, a także małe różyczki kalafiora lub brokułu. W takim wydaniu zwykła zielenina jest znacznie bardziej smakowita i wciąż zdrowa.
Warto spróbować ponadto słodkiego wydania potrawy. Usmażone w cieście owoce: połówki śliwek czy moreli, a także plasterki bananów i jabłek, najlepiej smakują posypane cukrem pudrem albo polane sosem z czekolady.
Jak zrobić kiełbaski w cieście francuskim?
Jeszcze krócej trwa przygotowanie kiełbasek owijanych w płaty gotowego ciasta, najlepiej z prawdziwym masłem. Należy je rozmrozić, chyba że znaleźliśmy ten produkt w ladzie chłodniczej. Jeśli arkusze są za grube, można podsypać blat mąką i je rozwałkować. Do kiełbasek warto dołożyć musztardę i inne produkty, np. plasterki sera, bekonu, cebuli, papryczek chili. Dodatki pozostaną na miejscu, jeśli dobrze obłożysz wszystko ciastem. Całość posmaruj rozbełtanym jajkiem albo samym żółtkiem, nakładając je dokładnie na łączeniach ruloników.
Czytaj też:
Do ciasta naleśnikowego dodaj jeden produkt. Te placki znikają z talerzy błyskawicznieCzytaj też:
Patent na idealne naleśniki, które nie pękają przy zawijaniu. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł