Kolacja to ten posiłek w ciągu tygodnia, który możemy przygotować i zjeść na spokojnie, bez pośpiechu. Oczywiście zawsze dobrze jest, gdy potrawa nie wymaga długiego szykowania, a smakuje znakomicie. Tak właśnie można by scharakteryzować to proste danie z patelni, którego podstawą jest kiełbasa.
Jaką kiełbasę przeznaczyć do smażenia?
Do smażenia najlepiej nadaje się kiełbasa, która zawiera trochę tłuszczu. Zbyt chuda po podsmażeniu zrobi się dość twarda, spieczona i sucha. Dobrze sprawdzą się tu szczególnie cienkie, wędzone kiełbasy, np. śląska, zwyczajna, podwawelska. Ich zaletą jest też fakt, że szybko kroi się je na kawałki. Najlepiej kiełbasę przekroić wzdłuż na połowę, a potem pokroić w grubsze plasterki.
Jak zrobić kiełbasę z patelni na kolację?
Kiełbasa z patelni to danie pożywne i wyraziste w smaku. Lepiej serwować je na wcześniejszą kolację, bo jednak kiełbasa, mimo że lekko, to jednak jest podsmażana. A sam proces smażenia sprawia, że danie nie należy do wyjątkowo lekkostrawnych. Warto jednak pilnować, by kiełbasa nie zrumieniła się zbyt mocno, bo dzięki temu potrawa będzie smaczniejsza i lżejsza dla żołądka.
Po podsmażeniu, do kiełbasy dodaję delikatne warzywa. To pokrojone pomidory i świeże liście szpinaku. Całość duszę na niedużym ogniu, by warzywa zmiękły i żeby utworzył się z nich smaczny sos. Wtedy wystarczy doprawić potrawę i już można ją serwować. Najlepiej smakuje podana z chlebem.
Przepis: Kiełbasa z warzywami
Pożywne, proste danie z patelni idealne na kolację
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- ok. 300 g cienkiej kiełbasy
- 1 łyżka oleju
- 2-3 spore pomidory
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie kiełbasyKiełbasę pokrój na kawałki, każdy przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w grubsze plasterki. Zrumień je delikatnie na patelni z olejem.
- Duszenie potrawySzpinak opłucz, osusz. Pomidory umyj, pokrój w kostkę, dodaj do kiełbasy. Dorzuć też liście szpinaku i posiekany czosnek. Całość duś na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i powstanie smaczny sos. Danie dopraw solą i pieprzem.
Wskazówka: Potrawę możecie też doprawić odrobiną ostrej papryki.
Inna wersja kiełbasy z patelni
Kiełbasę z patelni możecie przygotować w jeszcze pożywniejszej wersji. Wystarczy, że podsmażycie ją z kawałkami ziemniaków. Najlepiej sięgnąć po ziemniaki gotowane, np. które zostały z obiadu. Dzięki temu całości nie trzeba będzie długo smażyć. Zamiast ziemniaków albo też dodatkowo, na kiełbasę z warzywami możecie wybić jajka i całość podgrzewać pod przykryciem, aż białka całkowicie się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Takie danie z powodzeniem możecie też podać na obiad.
Czytaj też:
Weź kiełbasę, makaron i jajka. To ekspresowe danie z patelni syci, a niewiele kosztujeCzytaj też:
Biorę kiełbasę i jedno warzywo. W 15 minut mam gotową przekąskę, której nikt nie odmawia