Z cukinii i pożywnego dodatku robię prostą zapiekankę obiadową. Mało pracy, a rodzina się najada

Z cukinii i pożywnego dodatku robię prostą zapiekankę obiadową. Mało pracy, a rodzina się najada

Dodano: 
Zapiekanka warzywna z kurczakiem
Zapiekanka warzywna z kurczakiem Źródło: Shutterstock / minadezhda
Zapiekanki są dobrym pomysłem na proste i smaczne danie. W zależności od ich pożywności i wielkości porcji można je podać na obiad lub kolację. Ta zapiekanka z cukinią sprawdzi się w tych rolach doskonale.

Przy zapiekankach nie ma dużo pracy. Czasami trzeba tylko coś podgotować czy podsmażyć, a potem połączyć składniki w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika. Pieczenie ma też tę zaletę, że nie wymaga od nas zbyt dużej uwagi. Trudniej tu o przypalenia, niż w czasie smażenia na patelni. Dziś zapraszam was na prostą zapiekankę na bazie cukinii.

Czym wzbogacić zapiekankę z cukinii?

Cukinia jest smaczną i uniwersalną podstawą zapiekanki. Ze względu na delikatny smak doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Można ją zestawić np. z pomidorami, papryką, bakłażanem, cebulą, czosnkiem, pieczarkami, ziołami.

Jeśli jednak chcemy, by danie zwiększyło swoją pożywność, warto dorzucić do niej jakiś białkowy składnik. Ja stawiam zwykle na filet z kurczaka, bo cała rodzina go lubi i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Można też jednak sięgnąć po mięso z piersi indyka, wędzony boczek czy filet rybny.

Jak zrobić pożywną zapiekankę z cukinii?

Przygotowanie tej pożywnej zapiekanki obiadowej jest proste, jak przysłowiowa bułka z masłem. Trzeba tylko pokroić cukinię, pomidorki i zioła. Filet z kurczaka po pokrojeniu krótko rumienię na patelni, by zyskał na smaku i zachował soczystość. Potem składniki mieszam, doprawiam, przekładam do naczynia żaroodpornego, podlewam prostą masą i do piekarnika!

Przepis: Zapiekanka obiadowa z cukinią

Pożywna zapiekanka z cukinii, pomidorków i fileta z kurczaka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
470 w każdej porcji

Składniki

  • 2 nieduże, młode cukinie
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub świeża bazylia
  • 300-400 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 100 g startego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywCukinię umyj, wytrzyj, każdą przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w grubsze plasterki. Pomidorki umyj, przekrój na pół. Zieleninę opłucz, czosnek obierz, posiekaj.
  2. Podsmażanie mięsaFilet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski lub kostkę. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż na patelni z olejem.
  3. Łączenie składnikówPokrojone warzywa wymieszaj z kurczakiem, dopraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuść olejem, przełóż do niego przygotowane składniki.
  4. PieczenieŚmietankę rozmieszaj z jajkami, dopraw, masą polej składniki. Wierzch posyp startym serem. Naczynie wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni, potrawę piecz ok. 35 minut. Pod koniec pieczenia możesz nieco podnieść temperaturę, by wierzch zapiekanki ładnie się przyrumienił.

Inna wersja zapiekanki z cukinii

Zapiekankę z cukinii i kurczaka możecie też zapiec pod beszamelem. Dzięki temu potrawa będzie jeszcze bardziej pożywna i soczysta. By przygotować beszamel, w rondelku należy rozpuścić 2 łyżki masła, chwilę przesmażyć na nich 2 łyżki mąki i całość rozprowadzić 400-500 ml mleka. Sos dobrze jest doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Polewamy nim zapiekankę, możemy też lekko posypać ją serem i wstawić do piekarnika.

Czytaj też:
Makaron, kurczak i śmietana. To pyszne trio w kwadrans zamienisz w sycące danie
Czytaj też:
Ta pożywna zapiekanka jest tania i prosta do zrobienia. Każdemu, kto na nią spojrzy cieknie ślinka