Ta pożywna pasta może konkurować z pasztetem. Podnosi poziom żelaza i dodaje energii

Ta pożywna pasta może konkurować z pasztetem. Podnosi poziom żelaza i dodaje energii

Dodano: 
Pasta z wątróbki drobiowej
Pasta z wątróbki drobiowej Źródło: Shutterstock / RomanaMart
Pasty stanowią doskonały dodatek do pieczywa. Przygotowując je, można nadać kanapkom zupełnie inny wymiar i niespotykany smak. Dziś zapraszam was na pastę smaczną i bardzo pożywną. Robi się ją z taniego składnika.

Pasty do pieczywa mają tę zaletę, że za każdym razem mogą smakować nieco inaczej. Wystarczy zmienić nieco proporcje składników lub dorzucić ciekawy dodatek. Dzięki temu kanapki z ich dodatkiem nigdy się nie nudzą. Oprócz pasty jajecznej, rybnej i twarogowej, można zrobić też inne, bardzo smaczne i zdrowe pasta. Dziś zapraszam na jedną z nich, zrobioną z drobiowych wątróbek.

Wartość odżywcza wątróbki drobiowej

Wątróbka drobiowa ma delikatną konsystencję i szybko się ją przyrządza. Jest też bardzo pożywna. Obfituje w żelazo, a więc składnik, który zapewnia nam dobre ukrwienie, a tym samym dożywienie komórek i tkanek. Dzięki temu po spożyciu wątróbki możemy czuć przypływ energii. Produkt ten jest też bogaty w witaminę A. Zawiera jej tak dużo, że może to być dla nas wręcz szkodliwe. Dlatego z częstotliwością i ilością zjadanej wątróbki nie można przesadzać. Warto też wspomnieć o tym, że wątróbka dostarcza nam sporo białka, witamin z grupy B oraz cynku i selenu.

Jak zrobić pastę z wątróbki drobiowej?

Wątróbkę drobiową przeznaczoną na pastę trzeba odpowiednio przygotować. Najlepiej podsmażyć ją na patelni, tak by ścięła się na zewnątrz i w środku, jednak niezbyt długo, by się nie przesuszyła. Po przestudzeniu wątróbkę blenduje się z kilkoma dodatkami, które zapewniają paście odpowiednią konsystencję i smak. Po doprawieniu pastę warto schłodzić, by jej składniki dobrze się przegryzły.

Przepis: Pasta z wątróbek drobiowych

Pożywna, kremowa pasta z taniego składnika

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie składnikówWątróbkę oczyść, umyj i osusz. Na patelni z masłem podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj wątróbkę i smaż ok. 7–8 minut, aż będzie dobrze ścięta w środku. Odstaw ją do przestygnięcia.
  2. Wykańczanie pastyDo wątróbki dodaj miękkie masło, śmietanę i musztardę. Składniki zblenduj na gładką masę, pastę dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Dobrze schłodź przed podaniem.

Jak podać pastę z wątróbki drobiowej?

Pastę z wątróbki drobiowej można podać na ulubionym pieczywie, np. na bagietce, chlebie razowym, a nawet na chrupiących tostach. Smak całości doskonale podkreśli ogórek małosolny lub kiszony, a także pomidor czy szczypiorek. Elegancką wersją będzie pasta z wątróbek podana z konfiturą z czerwonej cebuli albo żurawiną.

Czytaj też:
Dwa składniki, dwie minuty i blender. Tak robię pyszną i zdrową pastę na kanapki
Czytaj też:
Moje dzieci uwielbiają tę pastę jajeczną. Jej konsystencja i smak to zasługa zdrowego dodatku