Na słodką przekąskę można zjeść herbatnik czy kawałek czekolady. Jednak przyjemność z jedzenia pysznego deseru jest o wiele większa. A na jego przygotowanie czasami nie trzeba poświęcić dużo czasu. W zaledwie 30 minut robię i piekę wyjątkowe banany w cieście. Smakują, że palce lizać!
Jak przygotować ciasto do deseru?
Do tego deseru wykorzystuję gotowe ciasto francuskie. Zwykle kupuję schłodzone i do kilku dni trzymam je w lodówce. Gdy chcę go użyć, wyjmuję z lodówki ok. 10-15 minut wcześniej i pozostawiam w temperaturze pokojowej. W tym czasie tłuszcz znajdujący się w cieście nieco mięknie, dzięki czemu ciasto robi się elastyczne. Mogę je więc rozwinąć bez łamania i kruszenia, a potem z łatwością je uformować. Do tego deseru wykorzystuję tylko część ciasta francuskiego i kroję je w długie, wąskie paski.
Jak zrobić banany pieczone w cieście?
By przygotować banany pieczone w cieście francuskim, najlepiej jest sięgnąć po dojrzałe, ale jędrne banany. Poznacie je po pięknej, żółtej skórce. Usuńcie ją, a potem paski ciasta posmarujcie z jednej strony gotowym kremem czekoladowym. Paskami ciasta owijajcie banany, tak by krem znalazł się od środka. Ułóżcie je na blasze do pieczenia i wstawcie do piekarnika.
Przepis: Banany pieczone w cieście
Chrupiące banany pieczone w cieście francuskim z dodatkiem kremu czekoladowego
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 4 dojrzałe, jędrne banany
- ok. 100 g ciasta francuskiego (pas o szerokości ok. 6 cm odkrojony z dłuższego boku)
- 4 łyżki gotowego kremu czekoladowo-orzechowego
- 1 małe jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBanany obierz ze skórki. Ciasto posmaruj kremem, pokrój wzdłuż w paski o szerokości ok. 1,5 cm.
- Owijanie bananówKażdy banan owiń dość dokładnie jednym paskiem ciasta, przykładając go do owocu stroną posmarowaną kremem. Banany owijaj spiralnie, dokładnie zlep końce.
- PieczenieBanany owinięte ciastem ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Podobny deser możecie też przygotować, piekąc banany w cieście kruchym. To zarobicie raz-dwa z mąki, masła i cukru pudru. Ciasto cienko rozwałkujcie, pokrójcie w paski, owińcie nimi banany i wstawcie na pół godziny do lodówki. Dzięki temu zabiegowi ciasto wyjdzie bardzo delikatne.
Jak udekorować banany pieczone w cieście?
Banany w cieście francuskim po upieczeniu możecie oprószyć cukrem pudrem albo polać cienkimi smużkami polewy czekoladowej lub roztopionej czekolady. Dobrym pomysłem jest też podanie ich z kulką lodów śmietankowych lub waniliowych albo dekoracja z bitej śmietany.
Czytaj też:
Szybki deser do kawy? Te wiatraczki ze śliwkami wyglądają jak z cukierni i wszyscy pytają o przepisCzytaj też:
Kroję jabłka i układam na puszystym cieście. Łatwy przepis na deser z owocami