Moja rodzina uwielbia naleśniki i mogłaby je jeść pod każdą postacią. Ja tylko często mam wyrzut sumienia, bo w sumie są smaczne, ale nie jakoś szczególnie wartościowe. Ostatnio postanowiłam to zmienić i wzbogacić klasyczne placki zdrowymi dodatkami. Danie zyskało nowy wymiar, zachwyciło smakiem i apetycznym wyglądem.
Wartość odżywcza naleśników
Klasyczne ciasto na naleśniki robi się z mąki pszennej, jajek i mleka. Dodaje też trochę oleju lub masła oraz szczyptę soli. Jeden naleśnik ważący ok. 60 g dostarcza nam ok. 100 kcal, a także sporo węglowodanów. W jego składzie znajduje się również trochę białka, tłuszczu i błonnika.
Trzeba więc przyznać, że skład tej lubianej potrawy nie jest zbyt bogaty i wartościowy. Sporo zmieniłoby, gdyby klasyczną, białą mąkę pszenną zastąpić mąką pełnoziarnistą. Dzięki temu naleśniki stałyby się bogatsze w błonnik, witaminy z grupy B oraz magnez i cynk.
Jak zrobić naleśniki z tartą cukinią?
By uzdrowić nieco naleśniki, postanowiłam zmienić skład ciasta. Przygotowałam je z mąki pełnoziarnistej, jajek, mąki, oleju i szczypty soli, a potem wzbogaciłam trzema dodatkami. Były to: tarta cukinia, koperek i szczypiorek. Niedużą cukinię starłam na dużych oczkach, oprószyłam solą i po 10 minutach odcisnęłam z niej nadmiar płynu. Zieleninę zaś opłukałam, osuszyłam i posiekałam. Dzięki tym dodatkom naleśniki zrobiły się mniej kaloryczne i zaczęły obfitować w błonnik, witaminy i sole mineralne. Zyskały też na apetycznym wyglądzie.
Przepis: Naleśniki z tartą cukinią
Zdrowe, lekkie naleśniki z dodatkiem tartej cukinii i zieleniny
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości cukinia (ok. 200 g)
- koperek
- szczypiorek
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju do ciasta + trochę do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówCukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na dużych oczkach. Oprósz ją solą, odstaw na 10 minut, po tym czasie dobrze odciśnij. Koperek i szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Przygotowanie ciastaZ mąki, jajek, mleka i oleju wymieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Dodaj do niego startą cukinię i posiekaną zieleninę, wymieszaj. Ciasto dopraw pieprzem.
- SmażeniePatelnię rozgrzej, posmaruj ją cienką warstwą oleju. Wylej na nią warstwę ciasta, smaż naleśnik po 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie rumiany. W ten sposób zużyj całe ciasto.
Jak podać naleśniki z tartą cukinią?
Naleśników z dodatkiem tartej cukinii nie trzeba nadziewać żadnym farszem. Wystarczy tylko podać je z gęstą, kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, twarożkiem ziołowym lub serkiem śmietankowym. Dobrymi dodatkami będą też sos jogurtowo-czosnkowy oraz hummus.
Czytaj też:
Mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Frytki z cukinii to przekąska idealnaCzytaj też:
Placki z cukinii robię zupełnie inaczej niż ziemniaczane. Wychodzą miękkie i puszyste