Świeże warzywa i owoce można w mig przerobić na smaczne, pożywne i zdrowe smoothie, które nie tylko zapobiega podjadaniu, ale także dodaje energii, usprawnia pracę układu pokarmowego oraz nawadnia organizm. Smoothie z awokado, ogórka, jabłka i limonki idealnie sprawdza się jako szybkie śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek oraz lekki posiłek na upalne dni.
Jak przygotować orzeźwiające, zielone smoothie z awokado?
Pełen wartościowych składników odżywczych napój robię w 2 minuty i bez żadnego wysiłku. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze kielichowym, miksuję i gotowe! Jeżeli smoothie wyjdzie bardzo gęste (na konsystencję napoju wpływ ma soczystość jabłek i ogórka), to dolewam nieco więcej zwykłej lub gazowanej wody mineralnej.
Proporcje płynu i gęstego smoothie możesz dopasować do indywidualnych preferencji. W upalne dni polecam dorzucić do szklanki kilka kostek lodu. Świetnym dodatkiem do smoothie z są również świeże zioła np. mięta, melisa, bazylia cytrynowa, natka pietruszki, natka kolendry i szałwia.
Przepis: Smoothie z awokado, ogórka, jabłka i limonki
Orzeźwiający, gładki koktajl świetnie poprawia samopoczucie.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 223 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnie awokado
- 1 duże zielone jabłko
- 2 średnie ogórki gruntowe
- 1/2 szklanki wody
- 1 mała limonka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJabłko i ogórki osusz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij sok z połowy limonki. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ.
- BlendowanieUmieść wszystkie składniki w pojemniki blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec dodaj wodę, dopasowując konsystencję napoju do indywidualnych preferencji.
Gotowe smoothie podaję od razu po przygotowaniu lub przelewam do butelki i zabieram ze sobą do pracy. Zielony napój powinien być przechowywany w niskiej temperaturze.
Z czego jeszcze można zrobić smoothie?
Polecam też inne wersje orzeźwiającego, zdrowego smoothie. Oto ich skład:
- Zielone smoothie ze szpinakiem i ananasem – 1 szklanka liści szpinaku, 1/2 szklanki wody, 3 plastry świeżego ananasa, 1/2 banana, 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka nasion chia.
- Czerwone smoothie z imbirem i kefirem – 1 szklanka jagód lub borówek, 2 małe buraki, 1/2 szklanki kefiru, 5 truskawek, 1 łyżeczka startego imbiru, 1 łyżeczka miodu.
- Zielone smoothie z jarmużem i winogronami – 1 duży ogórek gruntowy, 1 średnie zielone jabłko, 1 łodyga selera naciowego, garść posiekanego jarmużu, garść listków świeżej mięty, sok z 1/2 limonki, 1/2 szklanki winogron, 1/2 szklanki wody.
- Pomarańczowe smoothie z mango – 1 mango, 1/2 szklanki startej marchwi, 4 morele, 1/2 pomarańczy, 1/2 szklanki wody gazowanej, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 łyżka siemienia lnianego.
Czytaj też:
Wieczorem robię ten koktajl zamiast kolacji. Ten prosty przepis na płaski brzuch działaCzytaj też:
Blenduję kilka składników i mam zdrowe śniadanie. 5 minut roboty, a energia na parę godzin