Uwielbiam desery owocowe, bo doskonale smakują i są lekkie. Można je jeść niemal bez wyrzutów sumienia, gdyż zawierają stosunkowo niedużo kalorii i nie idą w boczki. Dziś zapraszam was na słodkie gruszki z patelni, które doskonale smakują same, a jeszcze lepiej z kulką lodów!
Jakie gruszki wybrać do deseru?
Do deserów przyrządzanych na ciepło najlepsze są gruszki dojrzałe i aromatyczne, ale jednak jędrne i dosyć twarde. Takie nie rozpadną się w czasie obróbki termicznej i będą wyglądały apetycznie. Zdecydowanie należy unikać mocno dojrzałych czy przejrzałych owoców, bo te szybko zamieniają się w papkę. Jeśli zaś chodzi o odmiany, warto sięgnąć po Konferencję, Wiliams i Lukasówkę.
Jak zrobić gruszki deserowe z patelni?
Przygotowanie gruszek deserowych należy zacząć od wybrania jędrnych owoców i ich umycia. Warto obrać je ze skórki, choć nie jest to konieczne. Owoce przeznaczone do smażenia najlepiej przekroić wzdłuż na połowę i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Ogonek można zostawić, bo dodaje apetycznego wyglądu.
Teraz na patelni należy przygotować słodką miksturę z masła, cukru i soku z cytryny. Na niej podsmaża się gruszki i podgrzewa na niedużym ogniu, by zmiękły. Całość warto doprawić cynamonem, można też sięgnąć po cukier wanilinowy czy odrobinę aromatycznego alkoholu.
Przepis: Gruszki deserowe z patelni
Gruszki smażone w słodkiej miksturze
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 4 jędrne, dojrzałe gruszki
- 4 łyżki masła
- 4-5 łyżek cukru brązowego lub miodu
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta cynamonu lub kardamonu
Sposób przygotowania
- Czynności wstępneGruszki umyj, obierz, przekrój na połówki, łyżeczką usuń gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier lub miód i sok z cytryny. Całość podgrzewaj, aż powstanie lekki karmel.
- SmażenieGruszki ułóż na patelni przekrojem do dołu. Smaż na średnim ogniu 3-4 minuty, aż się ładnie zrumienią. Potem odwróć je na drugą stronę, posyp cynamonem i smaż jeszcze kilka minut, polewając sosem.
Jak podać gruszki deserowe z patelni?
Tak przygotowane gruszki deserowe z patelni doskonale smakują same – i na ciepło i na zimno. Jeśli jednak chcecie podnieść smak gruszkowego deseru, zaserwujcie je z kulką lodów waniliowych czy śmietankowych, udekorujcie bitą śmietaną albo podajcie z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.
Słodkie gruszki możecie też posypać prażonymi orzechami włoskimi, laskowymi czy migdałami. Świetnie też będą smakowały polane roztopioną z odrobiną śmietanki gorzką czekoladą albo podane z herbatnikami.
Czytaj też:
Pyszny mus na płaski brzuch robię z dwóch składników. Zjadam rano, ubrania leżą, jak ulałCzytaj też:
Co roku czekam na gruszki, by zrobić je w aromatycznym sosie. Sekret tkwi w dwóch składnikach