Zbieram żółte kwiaty z łąki i robię zdrowy syrop. Zimą słodzę nim herbatę

Zbieram żółte kwiaty z łąki i robię zdrowy syrop. Zimą słodzę nim herbatę

Dodano: 
Syrop z nawłoci
Syrop z nawłoci Źródło: Shutterstock / Real_life_photo
Żółte łany kwitnącej nawłoci niechybnie zwiastują jesień. Dla mnie to znak, że czas zbierać żółte bukiety i zamienić je w pyszny i zdrowy syrop, który zamykam w słoikach na zimę.

Nawłoć pospolita to jedna z najbardziej charakterystycznych roślin. Rośnie niemal wszędzie i nie można jej pomylić z niczym innym. Jednocześnie nie każdy wie, że nawłoć jest bardzo ceniona w zielarstwie. Można ją wykorzystać na wiele sposobów, ja stawiam co roku na jeden: to prosty do zrobienia syrop, który jest świetnym słodzidłem do herbaty czy dodatkiem do deserów.

Jakie właściwości ma nawłoć?

Nawłoć to roślina wykorzystywana w medycynie naturalnej od wieków. Pisze o niej znany botanik i fitoterapaueta Henryk Różański: „...wyciągi z ziela nawłoci zwiększają ilość wydalanego moczu, działają przeciwzapalnie, antydrobnoustrojowo, rozkurczowo, przeciwbólowo i hipotensyjnie. Działają odtruwająco, ułatwiają wydalanie szkodliwych ksenobiotyków i metabolitów. Uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne (...). Odkażają układ moczowy, działają przeciwwysiękowo i przeciwobrzękowo. Wodne wyciągi leczą nieżyt żołądka i jelit”. Ekspert przypomina, że napary nawłoci były stosowane również zewnętrznie, m.in. do przemywania skóry z trądzikiem. Taki wyciąg zmniejsza i oczyszcza pory oraz rozjaśnia cerę.

Jednocześnie nawłoć można potraktować również jako bazę do oryginalnego w smaku syropu, który można zamknąć w słoikach i korzystać do kolejnego sezonu.

Jak zrobić domowy syrop z nawłoci?

Aby zrobić syrop potrzebujesz kwiaty nawłoci, wodę, sok z cytryny i cukier. W pierwszej kolejności należy zalać kwiaty wrzątkiem i odstawić: najlepiej na dobę, ale minimum do ostygnięcia. Potem kwiaty się odciska, a płyn łączy z cukrem i sokiem z cytryny. Tu od razu uwaga: można takie syrop gotować dłużej, aby uzyskać gęstą konsystencję przypominającą miód. Syrop będzie wówczas ciemniejszy i bardziej intensywny w smaku. Ja lubię wersję z krótkim gotowaniem. Taki syrop jest delikatny w smaku, ma żółto-zielonkawy kolor.

Ważne: kwiaty na syrop zbieraj w miejscach oddalonych od źródeł zanieczyszczeń, np. ruchliwych dróg.

Przepis: Syrop z kwiatów nawłoci

Syrop ziołowy, idealny do słodzenia.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
2999

Składniki

  • 30 świeżych kwiatów nawłoci
  • 1,5 litra wody
  • sok z 1 cytryny
  • 750 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie naparu z nawłociZalej kwiaty nawłoci wrzątkiem i odstaw na ok. 24 godziny. Po tym czasie dobrze odcedź napar, wyciskając dokładnie kwiaty.
  2. Robienie syropuDo naparu dodaj sok z cytryny i cukier. Gotuj ok. 5 minut. Gorący syrop przelej do czystych słoików. Pasteryzuj 15 minut.

Gotowy syrop można wykorzystywać do słodzenia herbaty i innych napojów, można go rozcieńczać z wodą, można dodawać do deserów i słodkich dań.

Czytaj też:
Zamiast cukru dodaj do kawy zdrowe słodzidło. Dodaje energii i działa przeciwzapalnie
Czytaj też:
Najprostszy przepis na maliny do słoików. Tak pyszne, że rodzina zjada większość przed zimą

Źródło: smaki.pl, rozanski.li