Sekret mięciutkich kopytek to kremowy serek. Małe opakowanie, a kluski wyjdą przepyszne

Sekret mięciutkich kopytek to kremowy serek. Małe opakowanie, a kluski wyjdą przepyszne

Dodano: 
Kopytka
Kopytka Źródło: Shutterstock / Przemyslaw Muszynski
Kopytka to tradycyjne kluski, które robi się z ugotowanych ziemniaków. My proponujemy, aby dodać do ciasta kremowy serek. Ten patent sprawia, że kopytka są wyjątkowo delikatne i smaczne.

Kopytka to danie, które powstało z oszczędności i chęci wykorzystania resztek, a dokładnie ziemniaków, które zostały z obiadu. Nasze mamy czy babcie zbierały takie ziemniaki z kilku dni i robiły pyszne kopytka. Do tradycyjnego ciasta z ziemniaków często dodawały też twaróg. My proponujemy coś zupełnie innego: kopytka z mascarpone. Kremowy serek robi tu robotę i uwierz: zrobisz raz i będziesz wracać do tego przepisu.

Jak zrobić kopytka z mascarpone?

Przy kopytkach zawsze ważny jest wybór ziemniaków. Na kopytka najlepiej wybierać ziemniaki mączyste, bogate w skrobię, bo dzięki temu ciasto będzie zwarte, a same kluski miękkie i delikatne. Idealnie sprawdzają się odmiany typu C (np. popularna Bryza). Mają one suchą strukturę i łatwo się rozpadają po ugotowaniu. Unikaj ziemniaków sałatkowych, twardych i wodnistych, bo wciągną za dużo mąki, a kopytka wyjdą ciężkie i gumowate. Dobrym sposobem jest też gotowanie ziemniaków dzień wcześniej i odparowanie ich, aby masa była jak najbardziej sucha i plastyczna podczas wyrabiania ciasta.

Robienie samego ciasta jest bardzo proste: do ziemniaków dodaj pozostałe składniki, w tym serek mascarpone i zagnieć gładkie ciasto. Mąkę warto dodawać stopniowo (jej ilość można dostosować do wilgotności ziemniaków, czasem potrzeba jej nieco więcej).

Przepis: Kopytka z mascarpone

Przepis na delikatne kopytka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
485 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 serka mascarpone
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Zagniatanie ciastaPrzeciśnij ziemniaki przez praskę, dopraw odrobiną soli, wymieszaj z serkiem, mąką i jajkiem na gładką masę.
  2. Robienie i gotowanie kopytekCiasto podziel na części. Z każdej uformuj długi wałek, lekko go spłaszcz i pokrój ukośnie. Kopytka wrzucaj porcjami na dobrze osolony wrzątek i gotuj je minutę, licząc od momentu wypłynięcia.

Jak podawać kopytka z mascarpone?

Kopytka z mascarpone serwuj jak tradycyjne kluski. Można je zajadać solo, a mogą być dodatkiem do obiadu zamiast ziemniaków. Takie kopytka świetnie smakują z sosami (mięsnymi czy grzybowymi). Są rewelacyjne do odsmażania. Jako główne danie podaj je np. z podsmażoną na złoto cebulą lub okraszone masłem i posypane koperkiem.

Czytaj też:
Ścieram ziemniaki, dokładam trzy tanie składniki i robię pyszne danie. Te kluski podaję z okrasą
Czytaj też:
Jeden trik sprawia, że rosół jest dobry jak nigdy. Zrobisz raz i nie wrócisz do starego przepisu