Jeden trik sprawia, że rosół jest dobry jak nigdy. Zrobisz raz i nie wrócisz do starego przepisu

Jeden trik sprawia, że rosół jest dobry jak nigdy. Zrobisz raz i nie wrócisz do starego przepisu

Dodano: 
Rosół
Rosół Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
To banalnie prosty sposób, aby tradycyjny rosół był jeszcze lepszy. Chodzi o sposób przygotowania warzyw: to coś, co zajmie ci kilka minut, a efekt – niebo w gębie!

Rosół to potrawa domowa, rozgrzewająca i kojarzona z niedzielnym obiadem czy tradycyjną kuchnią polską. Jednak zrobienie dobrego, aromatycznego rosołu to prawdziwa sztuka. Podpowiadamy jeden trik, który sprawia, że wywar nawet bezmięsny czy na niewielkiej ilości mięsa będzie miał głęboki i wyrazisty smak.

Co to jest rosół?

Rosół to tradycyjna polska zupa, przygotowywana najczęściej na bazie drobiu, wołowiny lub mieszanki mięs, z dodatkiem warzyw takich jak marchew, pietruszka, seler i por. Do tradycyjnego rosołu dodaje się też opalaną cebulę. Rosół gotuje się długo na wolnym ogniu, dzięki czemu nabiera klarowności i głębokiego smaku. Podaje się go zazwyczaj z makaronem, czasem z ziemniakami lub kluskami.

Jak zrobić aromatyczny rosół?

Ważnym elementem tradycyjnego rosołu, obok mięsa, są warzywa. I to właśnie jeden prosty zabieg z warzywami podkręca doskonale smak zupy. Zacznij gotowanie rosołu od przesmażenia warzyw na złoto: pokrój je na duże kawałki (może być niedbale), na dno garnka wlej odrobinę oliwy, rozgrzej, wrzuć warzywa i smaż, aż zaczną się rumienić. Jedyna uwaga: nie smaż w ten sposób pora, ponieważ może dodać zupie goryczki. To warzywo dodaj już do wywaru z wodą. Do smażenia użyj korzenia pietruszki, selera, marchewki i ewentualnie cebuli (można też cebulę tradycyjnie opalić nad płomieniem i dopiero dodać do wywaru).

Do podsmażonych warzyw dodaj mięso, przyprawy (takie jak liść laurowy i ziele angielskie) i gotuj całość nawet kilka godzin na wolnym ogniu. Rosół nie powinien bulgotać, a jedynie delikatnie się gotować. Dzięki temu finalnie będzie klarowny. Patent ze smażeniem warzyw sprawi, że będzie miał bardziej wyrazisty smak i ładniejszy kolor.

Gotowy rosół podawaj z ulubionymi dodatkami. Warzywa i mięso z rosołu możesz wykorzystać np. do zrobienia krokietów lub farszu do pierogów.

Czytaj też:
Zostaje po rosole, więc szykuję pierogi. Do farszu zawsze dodaję 2 łyżki pysznego produktu
Czytaj też:
Kuroń rozbił mięso, ale nie zrobił schabowych. Ta wieprzowina wręcz rozpływa się w ustach

Źródło: smaki.pl