Puszyste ciasto posypuję malinami i do piekarnika. Pół godziny i słodka przekąska na lato gotowa

Puszyste ciasto posypuję malinami i do piekarnika. Pół godziny i słodka przekąska na lato gotowa

Dodano: 
Ciasto z malinami
Ciasto z malinami Źródło: Shutterstock / vaivirga
Macie ochotę na lekką, słodką przekąskę? Proponuję zmiksować cztery składniki, a potem posypać całość malinami. Po pół godziny pieczenia puszyste, pyszne ciasto jest gotowe do podania.

Lubię takie ciasta, które robi się w raz-dwa i zjada ze smakiem. Taki właśnie jest puszysty biszkopt, który piekę z malinami. Dzięki dodatkowi owoców wypiek zyskuje orzeźwiający smak i przyjemną wilgotność. Dużą jego zaletą jest fakt, że nie wymaga przechowywania w lodówce. Można go więc zabrać na piknik czy rowerową wycieczkę.

Jak przygotować wilgotny biszkopt?

Biszkopt to ciasto, które wykorzystywane jest głównie jako podstawa tortu lub w połączeniu z kremem albo galaretką. To dlatego, że jest dosyć suchy i warto połączyć go z wilgotnym dodatkiem. U mnie takim dodatkiem są maliny. Jednak mimo wszystko, do biszkoptu dodaję też trochę oleju. Nie tak dużo, jak do klasycznego ciasta ucieranego, ale 2-3 łyżki. Tyle wystarczy, by dodać ciastu smaku, wilgotności i sprawić, że dłużej zachowa świeżość.

Jak przygotować lekkie ciasto z malinami?

Puszyste, lekkie ciasto, które piekę z malinami to biszkopt. Jego podstawą są więc białka ubite z cukrem. Łączę je z żółtkami i z odrobiną oleju. Na końcu całość mieszam delikatnie z mąką. Po przelaniu ciasta do formy posypuję je obficie malinami. Ciasto piekę w dużej, prostokątnej formie, więc jest niskie. Dzięki temu wystarczy mu ok. 30 minut pieczenia.

Przepis: Biszkopt z malinami

Lekkie, puszyste ciasto z dodatkiem owoców

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
120 w każdej porcji

Składniki

  • 5 jajek
  • 150 g cukru drobnego
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 250 g malin
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępneProstokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza (góra-dół). Maliny przebierz.
  2. Miksowanie składnikówOddziel białka od żółtek. Białka ubij do białości, dodawaj stopniowo połowę cukru, ubij na sztywną pianę. Krótko zmiksuj ją na niskich obrotach z żółtkami i olejem. Dodaj przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj szpatułką.
  3. Pieczenie ciastaCiasto przelej do formy, wyrównaj powierzchnię, posyp malinami, lekko wciśnij je do środka. Ciasto piecz 30-35 minut. Gdy lekko przestygnie, oprósz je cukrem pudrem.

Wskazówka: Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy trochę przestygnie, warto je oprószyć cukrem pudrem. To doda ciastu słodkości i apetycznego wyglądu. Cukier puder można też wymieszać z cukrem wanilinowym.

Jakie inne owoce można dodać do ciasta?

Zamiast malin do tego ciasta możecie dodać też inne owoce. Doskonale będą pasować np. borówki amerykańskie,, truskawki, porzeczki, jagody. Możecie też sięgnąć po odsączone wiśnie, pokrojone na kawałki brzoskwinie, nektarynki czy śliwki. Dobrze też sprawdzą się jabłka i gruszki.

Czytaj też:
Miękki, delikatny spód i mnóstwo owoców. To proste, pyszne ciasto upiekę na długi weekend
Czytaj też:
Maślankowe ciasto z tymi owocami smakuje całej rodzinie. Jest szybkie i niezbyt słodkie