Mięso kurczaka ma wielu zwolenników, bo jest delikatne i soczyste. Moja rodzina najbardziej lubi dwa jego elementy – pierś i skrzydełka. Pierś zjedzą w każdej postaci, zaś skrzydełka tylko pieczone, przyrządzone przez mojego męża. Wcale się temu nie dziwię, bo wychodzą nadzwyczaj smaczne. Sama też je uwielbiam.
Jak przygotować skrzydełka kurczaka do pieczenia?
Skrzydełka kurczaka można piec w dwóch postaciach – całych skrzydełek albo podzielonych na kawałki. Od kiedy spróbowaliśmy tej drugiej postaci, już przy niej zostaliśmy. Jest bowiem wygodniejsza w jedzeniu i wygląda bardziej apetycznie. Jak podzielić skrzydełka na kawałki? W najprostszy sposób – wystarczy przekroić je w stawach, czyli tam, gdzie skrzydełka się zginają. Trzeba tylko wziąć ostry, solidny nóż, który da radę przekroić chrząstkę, a czasem też kość. Do pieczenia przeznaczamy tylko dwie większe części. Mniejszą odrzucamy, ewentualnie dorzucam ją, gotując wywar na zupę.
Jak zrobić skrzydełka pieczone w aromatycznej marynacie?
Skrzydełka kurczaka przyrządzane przez mojego męża zachwycają smakiem, soczystością i chrupiącą skórką. To zasługa prostej marynaty, w której najpierw mięso jest macerowane, a potem smarowane. Marynatę do smarowania skrzydełek mój mąż wzbogaca miodem, dzięki czemu mięso zyskuje słodkawy smak i pięknie się rumieni. Podpieczone skrzydełka są nią pokrywane na ok. 10-15 minut przed końcem pieczenia.
Przepis: Aromatyczne skrzydełka z piekarnika
Skrzydełka pieczone w aromatycznej marynacie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 495 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg skrzydełek kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- papryka mielona słodka i ostra
- 1 łyżka płynnego miodu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie skrzydełekSkrzydełka opłucz, osusz, każde podziel na trzy części, odrzuć najmniejszą. Skrzydełka oprósz solą, pieprzem i papryką. Z pozostałych składników, z wyjątkiem miodu, przygotuj marynatę. Polej nią skrzydełka, dokładnie wymieszaj, odstaw w chłodne miejsce na przynajmniej 2 godziny.
- Pieczenie skrzydełekSkrzydełka lekko oczyść z marynaty, ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pozostałą marynatę wymieszaj z miodem, posmaruj nią skrzydełka. Piecz je jeszcze ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż ładnie się zrumienią.
Wskazówka: Te skrzydełka można też upiec na grillu. Wtedy trzeba je piec mniej więcej po 15 minut z każdej strony.
Jak podać pieczone skrzydełka?
Pieczone skrzydełka to doskonała propozycja obiadowa. Świetnie będą smakować podane z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Można je też zaserwować z ugotowanym ryżem lub z pieczywem. Ich smak doskonale podkreśli sos, np. czosnkowy, BBQ. Do tego zestawu świetnie będzie pasować lekka sałatka, np. z sałaty rukoli i pomidorów.
Czytaj też:
Chrupiący kurczak zdrowszy niż z KFC. Zrób go w domu i zbieraj oklaskiCzytaj też:
Pałki z kurczaka kładę na smacznej podkładce i wstawiam do piekarnika. Pracy jest 15 minut