Tej zapiekanki z tartej cukinii musisz spróbować. Żadna inna nie jest tak delikatna i soczysta

Tej zapiekanki z tartej cukinii musisz spróbować. Żadna inna nie jest tak delikatna i soczysta

Dodano: 
Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii Źródło: Shutterstock / Marina Onokhina
Na lekki, letni obiad polecam prostą zapiekankę. Robię ją z cukinii i kilku dodatków. Nie ma wśród nich mięsa, lecz mimo to potrawa wychodzi całkiem sycąca. Ma przyjemną konsystencję, zachwyca delikatnością i wilgotnością.

Cukinia to warzywo, po które jedni sięgają często, a drudzy zupełnie nie wiedzą, co z niej przygotować. Jednym i drugim podsuwam pomysł na pyszną zapiekankę, która jest niepowtarzalna, bo zachwyca delikatnością i wilgotnością. To dlatego, że dodaję do niej startą cukinię i jeszcze kilka smacznych i lekkich dodatków.

Jak przygotować cukinię do zapiekanki?

Na zapiekankę najlepiej nadaje się młoda, jędrna cukinia. Trzeba ją umyć, ale nie należy obierać, bo w skórce znajduje się wiele wartościowych składników. Potem warzywo trzeba rozdrobnić. Do tej pory zwykle kroiłam je w krążki, czasami też wzdłuż w cienkie paski. Jednak do tej zapiekanki starłam cukinię na dużych oczkach. To sprawiło, że zapiekanka dobrze połączyła się z pozostałymi składnikami i wyszła nadzwyczaj wilgotna.

Jak zrobić wilgotną zapiekankę z cukinii?

Podstawą mojej zapiekanki jest tarta cukinia, jednak dodaję do niej też tartą marchewkę i ser żółty. Ciekawym dopełnieniem tej potrawy jest ugotowany ryż, który jako składnik bogaty w skrobię, podnosi pożywność dania. Smaku, pożywności i kremowej konsystencji zapiekance dodają także jajka i śmietanka. Sprawiają one również, że składniki dobrze się ze sobą łączą.

Przepis: Zapiekanka z cukinii i ryżu

Delikatna, sycąca zapiekanka z cukinii, ryżu, marchewki i sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonych ziół, np. prowansalskich, bazylii

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówRyż opłucz, ugotuj na sypko i by był lekko al dente. Cukinie umyj, marchewki obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Na patelni z oliwą podsmaż cebulę. Dodaj startą marchewkę i cukinię, smaż 4-5 minut, aż odparuje nadmiar wody.
  2. Łączenie składnikówW dużej misce wymieszaj ryż, podsmażone warzywa, połowę startego sera, sól, pieprz i suszone zioła. W osobnej misce roztrzep jajka z mlekiem, dodaj do masy warzywno-ryżowej, wymieszaj.
  3. PieczenieMasę przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Wierzch posyp resztą sera. Piecz 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Wskazówka: Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut i posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Danie podawaj z lekką sałatką z pomidorów lub ogórków.

Czym wzbogacić zapiekankę z cukinii?

Jeśli chcecie, by ta zapiekanka z cukinii była bardziej pożywna, możecie dodać do niej trochę mięsa. Najlepiej będzie pasować delikatny filet z kurczaka. Przed dodaniem do zapiekanki warto pokroić go w paski lub kostkę, oprószyć przyprawami i lekko zrumienić na patelni. Dzięki temu kurczak będzie miał wyrazisty smak i aromat.

Czytaj też:
Dżem z cukinii od kilku lat robię furorę wśród moich znajomych. Są zaskoczeni jego smakiem
Czytaj też:
Chrupiąca surówka z cukinii z pikantnym sekretem. Gotowa w 10 minut i znika w mgnieniu oka