Pierogi to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Nie robi się ich błyskawicznie, ale nie ma też co przesadzać, że są bardzo pracochłonne. Ja zwykle rozkładam sobie w czasie przygotowanie farszu i ciasta, bo farsz robię np. rano, a pierogi lepię po południu. Wtedy ich przygotowanie idzie szybko. A przy farszu z mięsa po rosole naprawdę nie ma dużo pracy.
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?
Podstawą smacznych, udanych pierogów jest ciasto. Musi być na tyle elastyczne, by łatwo dało się z niego formować pierogi i je skutecznie zlepiać. Nie może być też zbyt twarde, bo wtedy po ugotowaniu pierogi będą sztywne i niesmaczne.
By przygotować dobre ciasto, tak naprawdę wystarczą dwa składniki – mąka i woda. Mąka najlepiej jeśli zawiera sporo glutenu, czyli jest np. typu 500, zaś woda powinna być dobrze ciepła, aby ułatwić pęcznienie glutenu. Właśnie to białko zapewnia ciastu elastyczność i sprężystość. Do ciasta warto też dodać trochę soli i 1-2 łyżki tłuszczu, np. oleju, stopionego masła. Tłuszcz zwiększa smakowitość ciasta, a przy okazji zapobiega jego wysychaniu.
Jak zrobić pierogi z mięsem po rosole?
Pierogi z mięsem po rosole są bardzo smaczne i proste do zrobienia. W końcu mamy już ugotowane mięso, a więc podstawę farszu. Mięso u mnie zwykle jest różnych gatunków, czyli trochę wołowiny, indyka i kurczaka. Oczyszczam je tylko z kości, skóry i tłuszczu i drobno kroję. Potem blenduję, ale tak pół na pół, czyli tylko częściowo, by były wyczuwalne kawałki mięsa.
Teraz dodaję podsmażoną na oleju cebulkę, która dodaje całości smaku oraz 1-2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany – łączy ona kawałeczki mięsa, zwiększa wilgotność farszu i podnosi jego smak. Jak dla mnie jest lepsza od jajka.
Przepis: Pierogi z mięsem po rosole
Pożywne pierogi z mięsnym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml dobrze ciepłej wody
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- ok. 400 g mięsa z rosołu (np. kurczak, indyk, wołowina)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła lub oleju
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZ podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką lub miską i odstaw na 15-20 minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji.
- Przygotowanie farszuMięso oczyść, posiekaj, lekko zblenduj. Cebulkę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj do mięsa. Dodaj też śmietanę, całość wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
- FormowanieCiasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrój z niego krążki. Na każdy połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi.
- GotowaniePierogi wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj na średnim ogniu, licząc ok. 2-3 minuty od momentu, jak wypłyną na powierzchnię wody.
Jak podać pierogi z mięsem?
Pierogi z mięsem zwykle podaję okraszone zeszkloną na oleju cebulką. Ja i mój mąż lubimy dodać jeszcze łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany do maczania. Oczywiście można je też polać samym stopionym masłem albo zrumienionym na patelni, wędzonym boczkiem.
Czytaj też:
Ten przepis na pierogi ruskie chyba opatentuję. Mała zmiana, a wyszły pyszne jak nigdy!Czytaj też:
Moja ciocia nadziewa pierogi ciekawym farszem. To najlepsza letnia wersja, jaką jadłam