To danie robi się (prawie) samo! Gulasz, który pachnie domem i smakuje jak u babci

To danie robi się (prawie) samo! Gulasz, który pachnie domem i smakuje jak u babci

Dodano: 
Gulasz z wieprzowiny, ziemniaków i pieczarek
Gulasz z wieprzowiny, ziemniaków i pieczarek Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Masz ochotę na coś pysznego, sycącego i  niewymagającego wiele pracy? Gulasz z wieprzowiny, ziemniaków i pieczarek to jednogarnkowe danie, które smakuje wybornie, jak babciny obiad.

Gulasz wieprzowy to prosta w przygotowaniu potrawa, która trafi w gusta każdego wielbiciela dań jednogarnkowych. Nieco zmodyfikowałem klasyczny przepis, dodając lżejszy sos oraz ułatwiłem sobie przygotowywanie potrawy, skracając czas stania przy kuchni do zaledwie 15 minut.

Co zrobić, żeby gulasz wyszedł aromatyczny i rozpływał się w ustach?

Sekret pysznego gulaszu tkwi w szczegółach. Najważniejszy jest wybór wysokiej jakości, świeżego mięsa. Najlepsza na gulasz wieprzowy jest niezbyt tłusta szynka, łopatka lub karkówka. Dzięki odrobinie tłuszczu mięso wychodzi bardzo soczyste i ma wyrazisty smak. Nie bez znaczenia jest również sposób krojenia mięsa – mięso należy kroić w poprzek włókien, dzięki czemu wyjdzie kruche i będzie rozpływało się w ustach. Pokrojone w kostkę mięso warto wcześniej podsmażyć, żeby zamknąć soki w środku. A co z dodatkami? Mięso wymaga dłuższej obróbki termicznej niż większość warzyw, dlatego najlepiej dołożyć dodatki, gdy nieco zmięknie – wówczas wszystkie składniki będą miały idealną konsystencję.

Dania jednogarnkowe smakują jeszcze lepiej odgrzewane kolejnego dnia, gdy smaki się przegryzą, więc polecam przygotować większą porcję.

Jak zrobić gulasz z wieprzowiny, ziemniaków i pieczarek?

Przygotowanie gulaszu z wieprzowiny, ziemniaków i pieczarek jest proste i szybkie. Mięso kroję w kostkę o boku 2-3 cm, mieszam z olejem i przyprawami, obsmażam, aż się przyrumieni, a następnie zapiekam, podlane bulionem (możesz zrezygnować z pieczenia i poddusić mięso na patelni, w rondlu lub w brytfance). Gdy mięso jest na wpół gotowe, dodaję do naczynia podsmażone warzywa. Na patelni po smażeniu mięsa rumienię ziemniaki, pieczarki i cebulę. W międzyczasie przygotowuję sos z bulionu i kremowego jogurtu naturalnego (możesz zastąpić śmietanką kremówką, śmietaną 12% oraz wymieszać nabiał z 2-3 jajkami, zamiast bulionu), którym zalewam wymieszane składniki i ponownie wstawiam danie do piekarnika.

Przepis: Gulasz z wieprzowiny, ziemniaków i pieczarek

To treściwe i dobrze doprawione danie. Tak uduszona wieprzowina wprost rozpływa się w ustach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
533 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g wieprzowiny
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Do przyprawienia mięsa:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 średnie cebule
  • 500 g pieczarek
  • 6 średnich ziemniaków
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 400 g kremowego jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaMięso umyj, osusz, odkrój nadmiar tłuszczu oraz błony i pokrój w kostkę. Umieść pokrojone mięso w misce i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Dodaj olej i wymieszaj. Wskazówka: tak przygotowane mięso możesz wstawić do lodówki na 1-2 godziny (opcjonalnie na całą noc), żeby mocniej przeszło aromatem przypraw.
  2. Smażenie mięsaRozgrzej suchą patelnię i obsmaż mięso. Wskazówka: jeżeli nie masz bardzo dużej patelni, to polecam smażyć mięso mniejszymi partiami, bo ciasno ułożone kawałki mogą puścić soki i zacząć się gotować. Jeżeli mięso puści soki, to zwiększ grzanie i odparuj płyn z patelni, cały czas mieszając.
  3. Wstępne pieczenie mięsaPrzełóż mięso do naczynia do zapiekania, podlej gorącym bulionem i piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 30-45 minut, pod przykryciem (mięso powinno zmięknąć).
  4. Przygotowanie dodatkówZiemniaki pokrój w ćwiartki. Cebulę pokrój w piórka. Pieczarki pokrój w ćwiartki lub pozostaw w całości (jeżeli grzyby są małe). Na patelni po smażeniu mięsa najpierw obsmaż ziemniaki. Zdejmij warzywa z patelni i dodaj do naczynia z mięsem. Następnie podsmaż pieczarki z cebulą i również dodaj je do naczynia z mięsem. Zalej składniki jogurtem z bulionem i wymieszaj.
  5. Pieczenie z warzywamiPiecz mięso z warzywami i sosem do miękkości w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia z warzywami to około 30 minut. Od czasu do czasu możesz pomieszać składniki dania. Dopraw gotowy gulasz solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jak podawać gulasz wieprzowy?

Gulasz z wieprzowiny, ziemniaków i pieczarek podaję na ciepło, posypany natką pietruszki. To kompletne danie, ale świetnie komponuje się również z dodatkami. Jeśli chcesz wzbogacić posiłek, możesz podać go z kromką świeżego chleba, chrupiącą bagietką lub pajdą wiejskiego pieczywa. Doskonale sprawdzą się także ogórki kiszone albo sałatka z buraczków. Dla miłośników klasyki warto przygotować surówkę z białej kapusty lub marchewki z jabłkiem. Taki zestaw stworzy pełnowartościowy, domowy obiad.

Czytaj też:
Wiejska zapiekanka, którą robię na obiad i mam spokój na dwa dni. To u mnie rodzinny hit
Czytaj też:
To danie znika w 5 minut! Sprawdź mój sposób na chrupiącą cukinię z parmezanem