Jajecznica wyszła lepsza niż zwykle. Masło zastąpiłam innym popularnym produktem

Jajecznica wyszła lepsza niż zwykle. Masło zastąpiłam innym popularnym produktem

Dodano: 
Smażenie jajecznicy
Smażenie jajecznicy Źródło: Shutterstock / Odua Images
Przyrządzacie na śniadanie jajecznicę? Ja często, bo cała rodzina ją lubi. Ostatnio jednak zabrakło masła i usmażyłam ją na innym produkcie. O dziwo, wyszła nie tylko lżejsza, ale też pełna smaku. Najwyraźniej czas na zmiany.

Wiele potraw przyrządza się zawsze tak samo. Często tylko przypadek sprawia, że wprowadzimy małą zmianę. A to zapomnimy coś dodać, a to czegoś zabraknie. I właśnie taka sytuacja uświadomiła mi, że jajecznicę można smażyć nie tylko na maśle. Usmażona na innym produkcie też jest dobra, a nawet smakuje lepiej!

Na czym można smażyć jajecznicę?

Jajecznicę najczęściej smaży się na maśle. Może to być masło klarowane lub zwykłe. Jajka ścinają się w tak niskiej temperaturze, że nawet klasyczne masło dobrze ją zniesie. Jednak to niejedyny tłuszcz do smażenia. Dobrze też sprawdzą się olej i smalec. Pierwszy jest zdrowszy, ale wiele osób ceni sobie smak tego drugiego. Można też najpierw podsmażyć wędzony boczek czy słoninę, a dopiero gdy wytopi się z nich tłuszcz, wylać na patelnię masę jajeczną.

Jak usmażyć lekką jajecznicę pełną smaku?

Jajecznica na maśle jest smaczna, ale bez masła potrafi wyjść jeszcze lepsza. Przekonałam się o tym, gdy usmażyłam jajecznicę na majonezie. Był to klasyczny majonez bez zbędnych dodatków. Odrobiną tego sosu posmarowałam gorącą patelnię, a nieco większą ilość dodałam i rozkłóciłam z jajkami.

Efekt był taki, że usmażona jajecznica wyszła aksamitna, wilgotna i pełna smaku. A gdy uświadomiłam sobie, że majonez jest zdrowszy od masła, bo mniej kaloryczny i nie zawiera cholesterolu, postanowiłam częściej smażyć na nim jajecznicę.

Przepis: Jajecznica na majonezie

Aksamitna jajecznica o pełnym smaku przyrządzona z dodatkiem majonezu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
205 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyJajka wybij do miseczki. Dodaj do nich łyżeczkę majonezu, trochę soli i pieprzu. Całość rozkłóć widelcem.
  2. Smażenie i podawaniePatelnię rozgrzej na średnim ogniu. Posmaruj ją pozostałym majonezem, wlej masę jajeczną i smaż ją, co jakiś czas mieszając. Gdy się zetnie, przełóż na talerze, posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jak najlepiej podać jajecznicę?

Jajecznica to produkt o wysokiej zawartości białka, który dostarcza też wielu innych składników odżywczych. Brakuje w niej jednak węglowodanów, błonnika i niektórych witamin, dlatego dobrze jest zestawić ją z produktem zbożowym, np. chlebem pełnoziarnistym, bułką grahamką. Dobrym uzupełnieniem, także pod względem smakowym będą warzywa. Najlepiej podać do niej np. kawałek świeżej papryki, pomidorki koktajlowe czy rzodkiewki. Doskonałym rozwiązaniem będzie też posypanie jajecznicy np. posiekanym szczypiorkiem.

Czytaj też:
Puszysty omlet robię z dwoma dodatkami. Cała rodzina czeka, aż będzie gotowy
Czytaj też:
Nastawiam wieczorem, rano zastępuje mi śniadanie i kawę. Te składniki czynią cuda