Ten przepis z zeszytu mojej babci robi furorę. Kruche rogaliki, które znikają w minutę

Ten przepis z zeszytu mojej babci robi furorę. Kruche rogaliki, które znikają w minutę

Dodano: 
Rogaliki z czekoladą
Rogaliki z czekoladą Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
Rogaliki z kruchego ciasta to smak mojego dzieciństwa. Zapraszam po najlepszy przepis na domowe rogaliki, które zawsze pięknie wyrastają i mają wyjątkowy smak!

Moja babcia piekła fenomenalne rogaliki. Ciasto z jej przepisu wręcz rozpływa się w ustach i ma prosty, naturalny skład. Piekę z niego rogaliki z czekoladą oraz innymi nadzieniami (również w wersji wytrawnej – wówczas do ciasta nie dodaję cukru).

Jak zrobić rogaliki z czekoladą?

Przygotowanie rogalików z czekoladą nie wymaga specjalnych umiejętności, masy wolnego czasu i doświadczenia w kuchni. Sekret idealnej konsystencji kruchego ciasta tkwi w odpowiednich proporcjach składników, które powinny być zimne. Ciasto wymaga szybkiego wyrobienia (długo ogrzewane dłońmi staje się bardzo klejące) i schłodzenia przez 1 godzinę w lodówce lub przez 30 minut w zamrażalniku – jest to opcja idealna dla niecierpliwych.

Ciasto przygotowuję z mąki krupczatki i pszennej (np. uniwersalnej) w proporcji 1:1. Można również zrobić ciasto z samej mąki pszennej lub krupczatki oraz zmienić proporcje, dopasowując je do indywidualnych preferencji – im więcej mąki krupczatki, tym bardziej kruche jest ciasto. Schłodzone ciasto dzielę na 3 porcję, rozwałkowuję i kroję jak pizzę – z jednej porcji wykrawam 8 trójkątów.

Nadzienie robię z pokrojonej na małe kawałki czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao. Dobrze sprawdzi się również czekolada deserowa i mleczna (można też pomieszać różne czekolady) oraz domowy lub sklepowy krem czekoladowy/czekoladowo-orzechowy. Uformowane rogaliki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem (opcjonalnie).

Przepis: Kruche rogaliki z czekoladą

Rogaliki charakteryzuje wyraźny smak gorzkiej czekolady i lekka słodycz maślanego ciasta.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
201 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżka zimnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sól

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki gruboziarnistego cukru
  • 250 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo miski lub na stolnicę przesiej mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder i szczyptę soli. Uformuj kopczyk, zrób wgłębienie i dodaj żółtka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i pokrojone w kostkę lub starte na tarce masło (masło można mocno schłodzić w zamrażalniku). Szybko wyrób jednolite ciasto.
  2. Chłodzenie ciastaUformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki lub zamrażalnika. W międzyczasie posiekaj lub zetrzyj na tarce czekoladę.
  3. Formowanie rogalikówPodziel ciasto na 3 porcje i rozwałkuj, żeby powstało koło o grubości około 3 mm. Pokrój ciasto na trójkąty. U podstawy trójkątów ułóż porcję czekolady i zwiń rogaliki. Wskazówka: można również faszerować rogaliki kostkami czekolady.
  4. PieczeniePosmaruj wierzch rogalików roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut.

Rogaliki z czekoladą podaję letnie lub po całkowitym wystudzeniu.

Czym można faszerować kruche rogaliki?

Inne propozycje słodkiego nadzienia do rogalików to m.in.:

  • dżem, marmolada, konfitura,
  • krem lub pasta pistacjowa,
  • biały ser z wanilią i skórką pomarańczową/cytrynową,
  • biały ser z wanilią i rodzynkami,
  • zmielone migdały lub orzechy wymieszane z masłem i cukrem,
  • biała czekolada,
  • waniliowy, śmietankowy lub czekoladowy budyń,
  • świeże owoce np. maliny, jagody, borówki, porzeczki,
  • karmelizowane jabłka/gruszki z cynamonem i mielonymi goździkami,
  • masa makowa.

Czytaj też:
Ciasto lepsze niż z cukierni. Mocno czekoladowe, z puszystym kremem, które zawsze poprawia humor
Czytaj też:
To najlepsze rogaliki z marmoladą. Sprawdzony przepis mam od koleżanki