Moja babcia piekła fenomenalne rogaliki. Ciasto z jej przepisu wręcz rozpływa się w ustach i ma prosty, naturalny skład. Piekę z niego rogaliki z czekoladą oraz innymi nadzieniami (również w wersji wytrawnej – wówczas do ciasta nie dodaję cukru).
Jak zrobić rogaliki z czekoladą?
Przygotowanie rogalików z czekoladą nie wymaga specjalnych umiejętności, masy wolnego czasu i doświadczenia w kuchni. Sekret idealnej konsystencji kruchego ciasta tkwi w odpowiednich proporcjach składników, które powinny być zimne. Ciasto wymaga szybkiego wyrobienia (długo ogrzewane dłońmi staje się bardzo klejące) i schłodzenia przez 1 godzinę w lodówce lub przez 30 minut w zamrażalniku – jest to opcja idealna dla niecierpliwych.
Ciasto przygotowuję z mąki krupczatki i pszennej (np. uniwersalnej) w proporcji 1:1. Można również zrobić ciasto z samej mąki pszennej lub krupczatki oraz zmienić proporcje, dopasowując je do indywidualnych preferencji – im więcej mąki krupczatki, tym bardziej kruche jest ciasto. Schłodzone ciasto dzielę na 3 porcję, rozwałkowuję i kroję jak pizzę – z jednej porcji wykrawam 8 trójkątów.
Nadzienie robię z pokrojonej na małe kawałki czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao. Dobrze sprawdzi się również czekolada deserowa i mleczna (można też pomieszać różne czekolady) oraz domowy lub sklepowy krem czekoladowy/czekoladowo-orzechowy. Uformowane rogaliki smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem (opcjonalnie).
Przepis: Kruche rogaliki z czekoladą
Rogaliki charakteryzuje wyraźny smak gorzkiej czekolady i lekka słodycz maślanego ciasta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 201 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 2 duże żółtka
- 1 łyżka zimnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sól
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 2 łyżki gruboziarnistego cukru
- 250 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDo miski lub na stolnicę przesiej mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder i szczyptę soli. Uformuj kopczyk, zrób wgłębienie i dodaj żółtka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i pokrojone w kostkę lub starte na tarce masło (masło można mocno schłodzić w zamrażalniku). Szybko wyrób jednolite ciasto.
- Chłodzenie ciastaUformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki lub zamrażalnika. W międzyczasie posiekaj lub zetrzyj na tarce czekoladę.
- Formowanie rogalikówPodziel ciasto na 3 porcje i rozwałkuj, żeby powstało koło o grubości około 3 mm. Pokrój ciasto na trójkąty. U podstawy trójkątów ułóż porcję czekolady i zwiń rogaliki. Wskazówka: można również faszerować rogaliki kostkami czekolady.
- PieczeniePosmaruj wierzch rogalików roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut.
Rogaliki z czekoladą podaję letnie lub po całkowitym wystudzeniu.
Czym można faszerować kruche rogaliki?
Inne propozycje słodkiego nadzienia do rogalików to m.in.:
- dżem, marmolada, konfitura,
- krem lub pasta pistacjowa,
- biały ser z wanilią i skórką pomarańczową/cytrynową,
- biały ser z wanilią i rodzynkami,
- zmielone migdały lub orzechy wymieszane z masłem i cukrem,
- biała czekolada,
- waniliowy, śmietankowy lub czekoladowy budyń,
- świeże owoce np. maliny, jagody, borówki, porzeczki,
- karmelizowane jabłka/gruszki z cynamonem i mielonymi goździkami,
- masa makowa.
Czytaj też:
Ciasto lepsze niż z cukierni. Mocno czekoladowe, z puszystym kremem, które zawsze poprawia humorCzytaj też:
To najlepsze rogaliki z marmoladą. Sprawdzony przepis mam od koleżanki