Ten czekoladowy sernik zawsze poprawia mi humor. Jego fanami są wszyscy w mojej rodzinie, ponieważ uwielbiają modną w ostatnim czasie czekoladę dubajską. Proste w przygotowaniu ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale i efektownym wyglądem. Sprawdza się na co dzień do kawy i na specjalne okazje.
Jak zrobić dubajski sernik czekoladowy?
Przygotowanie dubajskiego sernika czekoladowego nie wymaga specjalnych umiejętności. Serowa masa na spodzie z herbatników jest gotowa do pieczenia w 15 minut. W międzyczasie przygotowuję chrupiącą warstwę z ciasta kataifi oraz pasty pistacjowej, którą wykładam na upieczoną masę serową. Ciasto kataifi, które nie jest dostępne w każdym sklepie, możesz zastąpić uprażonymi i posiekanymi pistacjami, wymieszanymi z kremem pistacjowym. Na koniec przygotowuję polewę, dekoruję wierzch deseru i wstawiam ciasto na 2 godziny do lodówki.
Ciasto przygotowuję w tortownicy o średnicy 24-26 cm. Składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. Dodanie mleka skondensowanego możesz pominąć i dosłodzić ser do smaku cukrem, miodem lub innym słodzidłem.
Wskazówka: masa serowa nie powinna być długo miksowana, bo wyjdzie po upieczeniu zbita i ciężka. Wystarczy miksować składniki na niskich obrotach jedynie do momentu, aż się połączą. Można też użyć rózgi kuchennej. Spód z herbatników możesz zastąpić uprażonym na suchej patelni i wymieszanym z masłem ciastem kataifi (proporcje jak na spód z ciastek) – wylep nim spód i boki tortownicy do 2/3 wysokości, wlej masę serową i upiecz zgodnie z poniższym przepisem.
Przepis: Dubajski sernik czekoladowy
Intensywnie czekoladowy smak z wyraźną nutą pistacji i przyjemnie chrupiącą warstwą kataifi, którą równoważy kremowa, gładka masa serowa.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 2 godz. 40 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 631 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 250 g herbatników kakaowych
- 80 g roztopionego masła
Na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 2 duże jajka
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Na warstwę pistacjową:
- 250 g ciasta kataifi
- 200 g kremu pistacjowego
Dodatkowo:
- 220 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
- 80 g białej czekolady
- 1 łyżka posiekanych pistacji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduKakaowe herbatniki zmiel na pył i wymieszaj z roztopionym masłem. Masą o konsystencji mokrego piasku wylep dno i boki tortownicy do 2/3 wysokości.
- Przygotowanie masy serowejTwaróg sernikowy, jajka, śmietankę kremówkę, mleko skondensowane, budyń, kakao i ekstrakt waniliowy umieść w dużej misce. Miksuj, aż składniki się połączą. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudzoną czekoladę połącz z masą serową.
- PieczeniePrzełóż masę serową do tortownicy i wyrównaj wierzch łyżką. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 90 minut. Gotowy sernik pozostaw na 20-30 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wyjmij i wystudź.
- Przygotowanie ciasta kataifiCiasto kataifi posiekaj i upraż na suchej patelni. Chrupiące ciasto wystudź i połącz z kremem pistacjowym.
- Przygotowanie polewyGorzką czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Odłóż 2-3 łyżki polewy do posmarowania wierzchu sernika przed dodaniem ciasta kataifi. W osobnym naczyniu rozpuść białą czekoladę.
- WykonaniePosmaruj wystudzony sernik cienką warstwą polewy z gorzkiej czekolady i wyłóż ciasto kataifi z kremem pistacjowym. Na cieście rozprowadź polewę z gorzkiej czekolady i zrób wzorki z białej czekolady. Posyp wierzch ciasta posiekanymi pistacjami.
- ChłodzenieWstaw gotowe ciasto do lodówki na 2 godziny.
Jak zrobić dubajski sernik czekoladowy bez pieczenia?
Tradycyjną masę serową możesz zastąpić masą na sernik na zimno, np. z serka mascarpone, śmietanki kremówki, cukru pudru i roztopionej gorzkiej lub mlecznej czekolady. Dobrze sprawdzi się również masa na sernik bez pieczenia z twarogu w wiaderku (lub własnoręcznie zmielonego białego sera) oraz gęstego jogurtu naturalnego, żelatyny i kakao. Smak masy serowej możesz dopasować do indywidualnych preferencji. Jeżeli dodasz do sera roztopioną czekoladę, to nie musisz dodawać żelatyny, bo czekolada stężeje w czasie chłodzenia i zwiąże masę.
Czytaj też:
To ciasto z babcinego zeszytu ma w sobie coś, co uzależnia. Czereśniowa Panienka podbija latoCzytaj też:
Robię zdrowe lody malinowe z 2 składników. 5 minut miksowania i do zamrażarki. Efekt zaskakuje