Nie uwierzysz, jak łatwo zrobić ten obłędny sernik. Zawsze poprawia mi nastrój

Nie uwierzysz, jak łatwo zrobić ten obłędny sernik. Zawsze poprawia mi nastrój

Dodano: 
Dubajski sernik czekoladowy
Dubajski sernik czekoladowy Źródło: Shutterstock / NatalyaBond
Ten sernik to ciasto na medal. Obłędnie kremowy deser z chrupiącą warstwą ciasta kataifi pozwala przenieść się do świata orientalnych przysmaków. Sprawdź mój prosty przepis na lepszy nastrój.

Ten czekoladowy sernik zawsze poprawia mi humor. Jego fanami są wszyscy w mojej rodzinie, ponieważ uwielbiają modną w ostatnim czasie czekoladę dubajską. Proste w przygotowaniu ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale i efektownym wyglądem. Sprawdza się na co dzień do kawy i na specjalne okazje.

Jak zrobić dubajski sernik czekoladowy?

Przygotowanie dubajskiego sernika czekoladowego nie wymaga specjalnych umiejętności. Serowa masa na spodzie z herbatników jest gotowa do pieczenia w 15 minut. W międzyczasie przygotowuję chrupiącą warstwę z ciasta kataifi oraz pasty pistacjowej, którą wykładam na upieczoną masę serową. Ciasto kataifi, które nie jest dostępne w każdym sklepie, możesz zastąpić uprażonymi i posiekanymi pistacjami, wymieszanymi z kremem pistacjowym. Na koniec przygotowuję polewę, dekoruję wierzch deseru i wstawiam ciasto na 2 godziny do lodówki.

Ciasto przygotowuję w tortownicy o średnicy 24-26 cm. Składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. Dodanie mleka skondensowanego możesz pominąć i dosłodzić ser do smaku cukrem, miodem lub innym słodzidłem.

Wskazówka: masa serowa nie powinna być długo miksowana, bo wyjdzie po upieczeniu zbita i ciężka. Wystarczy miksować składniki na niskich obrotach jedynie do momentu, aż się połączą. Można też użyć rózgi kuchennej. Spód z herbatników możesz zastąpić uprażonym na suchej patelni i wymieszanym z masłem ciastem kataifi (proporcje jak na spód z ciastek) – wylep nim spód i boki tortownicy do 2/3 wysokości, wlej masę serową i upiecz zgodnie z poniższym przepisem.

Przepis: Dubajski sernik czekoladowy

Intensywnie czekoladowy smak z wyraźną nutą pistacji i przyjemnie chrupiącą warstwą kataifi, którą równoważy kremowa, gładka masa serowa.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
2 godz. 40 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
631 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 80 g roztopionego masła

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 2 duże jajka
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Na warstwę pistacjową:

  • 250 g ciasta kataifi
  • 200 g kremu pistacjowego

Dodatkowo:

  • 220 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 80 g białej czekolady
  • 1 łyżka posiekanych pistacji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduKakaowe herbatniki zmiel na pył i wymieszaj z roztopionym masłem. Masą o konsystencji mokrego piasku wylep dno i boki tortownicy do 2/3 wysokości.
  2. Przygotowanie masy serowejTwaróg sernikowy, jajka, śmietankę kremówkę, mleko skondensowane, budyń, kakao i ekstrakt waniliowy umieść w dużej misce. Miksuj, aż składniki się połączą. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudzoną czekoladę połącz z masą serową.
  3. PieczeniePrzełóż masę serową do tortownicy i wyrównaj wierzch łyżką. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 90 minut. Gotowy sernik pozostaw na 20-30 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wyjmij i wystudź.
  4. Przygotowanie ciasta kataifiCiasto kataifi posiekaj i upraż na suchej patelni. Chrupiące ciasto wystudź i połącz z kremem pistacjowym.
  5. Przygotowanie polewyGorzką czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Odłóż 2-3 łyżki polewy do posmarowania wierzchu sernika przed dodaniem ciasta kataifi. W osobnym naczyniu rozpuść białą czekoladę.
  6. WykonaniePosmaruj wystudzony sernik cienką warstwą polewy z gorzkiej czekolady i wyłóż ciasto kataifi z kremem pistacjowym. Na cieście rozprowadź polewę z gorzkiej czekolady i zrób wzorki z białej czekolady. Posyp wierzch ciasta posiekanymi pistacjami.
  7. ChłodzenieWstaw gotowe ciasto do lodówki na 2 godziny.

Jak zrobić dubajski sernik czekoladowy bez pieczenia?

Tradycyjną masę serową możesz zastąpić masą na sernik na zimno, np. z serka mascarpone, śmietanki kremówki, cukru pudru i roztopionej gorzkiej lub mlecznej czekolady. Dobrze sprawdzi się również masa na sernik bez pieczenia z twarogu w wiaderku (lub własnoręcznie zmielonego białego sera) oraz gęstego jogurtu naturalnego, żelatyny i kakao. Smak masy serowej możesz dopasować do indywidualnych preferencji. Jeżeli dodasz do sera roztopioną czekoladę, to nie musisz dodawać żelatyny, bo czekolada stężeje w czasie chłodzenia i zwiąże masę.

Czytaj też:
To ciasto z babcinego zeszytu ma w sobie coś, co uzależnia. Czereśniowa Panienka podbija lato
Czytaj też:
Robię zdrowe lody malinowe z 2 składników. 5 minut miksowania i do zamrażarki. Efekt zaskakuje