Szukasz przepisu na szybki i jednocześnie elegancki obiad, który można przygotować bez wysiłku? Pierś z kurczaka w lekkim sosie z winogronami to idealny wybór. Robię to danie, gdy chcę zaskoczyć gości wyjątkowym posiłkiem, ale nie mam czasu na długie stanie przy kuchni.
Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie z winogronami?
Połączenie delikatnego mięsa kurczaka z winogronami i aksamitnym sosem smakuje fenomenalnie. To danie udowadnia, że wyrafinowany smak można osiągnąć bez skomplikowanych składników i wielu godzin spędzonych na gotowaniu.
Przygotowanie piersi z kurczaka w sosie z winogronami jest szybkie i proste. Całe piersi kurczaka obsmażam na oliwie z oliwek (dobrze sprawdzi się również klarowane masło i olej do smażenia), a następnie odkładam na talerz i robię aromatyczny sos na bazie śmietanki kremówki oraz bulionu drobiowego. Gdy nadmiar płynu nieco odparuje, dodaję kurczaka i duszę pod przykryciem, aż zmięknie.
Wskazówka: do sosu polecam użyć winogron bezpestkowych. Suszony rozmaryn możesz zastąpić świeżym rozmarynem oraz np. tymiankiem lub oregano. Zamiast bulionu możesz dodać białe wytrawne wino.
Przepis: Pierś z kurczaka w sosie z winogronami
Ten soczysty kurczak w kremowym, lekko słodkawym sosie i nutą rozmarynu rozpieszcza podniebienie subtelnym kontrastem smaków.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 389 w każdej porcji
Składniki
- 4 piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Na sos:
- 200 ml bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 cebula szalotka
- 100 g jasnych winogron
- 100 g ciemnych winogron
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz i oprósz z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Smażenie mięsaNa dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż piersi kurczaka na złoty kolor po około 5 minut z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz.
- Przygotowanie sosuWinogrona umyj, osusz i pokrój na pół. Cebulę szalotkę drobno posiekaj. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę. Dodaj rozmaryn, wymieszany ze śmietanką kremówką bulion oraz winogrona. Gotuj 5 minut na średnim ogniu, często mieszając.
- DuszenieZmniejsz grzanie, dodaj na patelnię obsmażone mięso i duś pod przykryciem, aż będzie miękkie. Od czasu do czasu pomieszaj sos i przewróć piersi kurczaka na drugą stronę.
Gotowe danie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jak i z czym podawać pierś z kurczaka w sosie z winogronami?
Pierś z kurczaka w sosie z winogronami podaję na ciepło. Wyśmienicie smakuje z m.in.:
- ziemniakami z wody, ziemniaczanym purée, pieczonymi ziemniakami,
- białym, kolorowym i brązowym ryżem,
- kaszą kuskus, kaszą jaglaną, kaszą bulgur, kaszą gryczaną paloną i niepaloną,
- pokrojoną w grube kromki i lekko opieczoną bagietką pszenną.
Ze smakiem potrawy świetnie komponują się również sałatki ze świeżych warzyw z lekkimi sosami, np. polana sosem winegret sałata masłowa, sałata masłowa ze śmietaną, sałatka z pomidorków koktajlowych z oliwą z oliwek i ziołami, surówka z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i ogórka, surówka z marchewki, czosnku i oregano.
Czytaj też:
Biorę makaron i filet z kurczaka. Ekspresowo zamieniam je w pyszny, pożywny obiadCzytaj też:
Biorę pałki kurczaka i dwa dodatki. Mięso wychodzi tak soczyste, że aż trudno uwierzyć