Jeśli ktoś mówi o surówce z ogórków, zwykle myślimy o klasycznej mizerii. My dziś proponujemy coś zupełnie innego: to pikantna, wyrazista w smaku surówka, która doskonale pasuje do mięs, także tych z grilla. To ogórki w towarzystwie czerwonej cebuli i dressing z dodatkiem świeżej papryczki chili.
Jak zrobić surówkę z ogórków?
Pikantna surówka do obiadu z ogórków to proste składniki i dosłownie kilka minut pracy. Polecamy wykorzystać do jej zrobienia świeże, chrupiące ogórki gruntowe. Teraz jest na nie sezon i warto to wykorzystać. Takie ogórki koniecznie krój razem ze skórką (można jedynie obciąć ciemnozielone końcówki, jeśli mają gorzkawy posmak).
Sekret tego przepisu to łatwy do zrobienia dressing: chodzi o to, aby posiekać drobno ostrą papryczkę i wymieszać z oliwą i resztą składników. Rada: jeśli lubisz pikantne smaki, możesz ten sam dressing wykorzystać do surówek z innych warzyw, np. białej kapusty, kapusty pekińskiej, marchewki czy rzodkiewki.
Gotową surówkę można dodatkowo udekorować drobno posiekaną pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem.
Przepis: Surówka z ogórków
Pyszna, pikantna surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 161 w każdej porcji
Składniki
- 8 ogórków gruntowych
- 1 czerwona cebula
- 1 ostra papryczka
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOgórki pokrój, cebulę posiekaj i wrzuć do jednej miski. Papryczkę pokrój drobno i wymieszaj z oliwą, miodem i sokiem z cytryny.
- Robienie surówkiOgórki i cebulę dopraw solą. Dodaj dressing z papryką i wymieszaj wszystko dokładnie.
Do czego podać pikantną surówkę z ogórków?
Surówka z ogórków w takim wydaniu, jest doskonałym dodatkiem do wielu obiadów. Szczególnie polecamy ją do mięs: np. pieczonej karkówki, steka wołowego, ale też dań z drobiu. Surówka idealnie sprawdzi się do dań z grilla, dlatego zapisz przepis, jeśli lubisz spotkania plenerowe z grillowaniem. Surówka rewelacyjnie podkręci smak grillowanej karkówki, ale też kiełbasy czy kaszanki.
Surówka z ogórków z cebulą i papryczką chili dobrze uzupełni także smak dań wegetariańskich. Podaj ją do kaszy gryczanej z sosem grzybowym albo wegańskim gulaszem, albo do ziemniaków z boczniakami lub cukinią w panierce.
Czytaj też:
Cukinia pod serową pierzynką robi furorę w mojej kuchni. Gotowa w 30 minut, a smakuje jak z bajkiCzytaj też:
Placki z młodych ziemniaków też mogą być chrupiące. Zastosuj proporcję pół na pół