Placki z młodych ziemniaków też mogą być chrupiące. Zastosuj proporcję pół na pół

Placki z młodych ziemniaków też mogą być chrupiące. Zastosuj proporcję pół na pół

Dodano: 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / semen semyonitch
Najsmaczniejsze placki ziemniaczane to te z miękkim środkiem i chrupiącą skórką. Z młodych ziemniaków nie jest łatwo osiągnąć taki efekt. Wystarczy jednak zastosować prosty trik, by potrawa wyszła przepyszna.

Placki ziemniaczane to proste, tanie danie, które można przyrządzać przez cały rok. Latem jest jednak nieco trudniej osiągnąć idealny efekt, bo młode ziemniaki zawierają mało skrobi i są dość wodniste. Na szczęście w łatwy sposób można to zmienić.

Jak rozdrabniać ziemniaki na placki?

Ziemniaki na placki można rozdrabniać na kilka sposobów. Zazwyczaj ściera się je na tarce. Wtedy można też wybrać rozmiar oczek, w zależności od tego, jaki efekt chce się uzyskać. Ziemniaki ścierane na małych oczkach zamieniają się w gładką masę, co nie jest najlepszym rozwiązaniem przy młodych, wodnistych bulwach. Te lepiej rozdrabniać na średnich lub dużych oczkach. Takie kawałeczki są nieco wyczuwalne w czasie jedzenia, bo nie rozpadają się całkowicie podczas smażenia. Ziemniaki można też rozdrobnić przy pomocy malaksera czy też blendera. Oba urządzenia działają błyskawicznie.

Jak zrobić chrupiące placki z młodych ziemniaków?

Na placki najlepsze są ziemniaki zawierające dużo skrobi. Dlatego powinno się wybierać ziemniaki typu C lub B. Wczesne, letnie ziemniaki zawierają z natury mało skrobi, dlatego trudno jest przygotować z nich chrupiące placki. Ja jednak omijam ten problem prostym trikiem. Połowę mąki pszennej dodawanej do ciasta zastępuję skrobią ziemniaczaną. Doskonale uzupełnia ona niedobór skrobi w młodych ziemniakach.

Przepis: Placki ziemniaczane ze skrobią

Chrupiące placki z młodych ziemniaków i skrobi

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 1,3 kg młodych ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZiemniaki umyj, obierz, opłucz, osącz. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przełóż na sito, odciśnij z nich nadmiar płynu. Do masy zetrzyj cebulę, dodaj jajka, mąkę, skrobię i sól, wymieszaj.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj i smaż po kilka minut z każdej strony, aż placki będą rumiane i chrupiące. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak latem podać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane doskonale smakują podane z kwaśną śmietaną i ewentualnie cukrem. Latem warto jednak nieco zmienić sposób ich serwowania. Idealnym dodatkiem do chrupiących placków będzie sos tzatziki na bazie jogurtu greckiego z ogórkiem, czosnkiem i miętą. Świetnie też sprawdzi się cytrynowy hummus, który warto zestawić dodatkowo z grillowaną cukinią i sezamem.

Czytaj też:
Obłędne kotleciki z ziemniaków z obiadu. Nic się nie marnuje i każdy zajada
Czytaj też:
Placki z cukinii z niecodziennym dodatkiem. Tak lekkich i chrupiących jeszcze nie jadłeś