Dania z makaronem to opcja na szybki posiłek, kiedy nie masz czasu na długie stanie w kuchni. Nasza propozycja na dziś to makaron z szynką, serem i ziołami. Połączenie proste, a genialne w smaku.
Jak zrobić makaron z szynką i serem?
Do przygotowania tego dania możesz wziąć dowolny makaron. Bazą sosu są proste składniki: wędzona szynka, żółty ser, świeże zioła i śmietana. Proponujemy, aby to była szynka wędzona, która doda całemu daniu mnóstwo aromatu, ale może to być również wędzony boczek (w tym przypadku można zrezygnować z masła, lub dodać go mniej, ponieważ z samego boczku powinno się wytopić sporo tłuszczu).
Ważny składnik tego dania to świeże zioła, które dodają tu lekkości i przełamują tłustość szynki, sera, śmietany i masła. Wybierz takie zioła, jakie akurat masz pod ręką. Może to być świeża bazylia, natka pietruszki, kolendra, oregano, tymianek, mięta czy majeranek. Zioła można łączyć lub wybrać jedno ulubione.
Robiąc tego typu dania, warto odpowiednio zaplanować pracę: jeśli wstawiasz makaron do gotowania, równolegle szykuj sos. Wówczas zrobienie obiadu czy sycącej kolacji zajmie dosłownie kwadrans. Warto pamiętać przy tym o patencie z wodą z gotowania makaronu: warto dodać odrobinę do sosu, bo to sprawia, że ten nabiera przyjemnej, aksamitnej konsystencji.
Przepis: Makaron z szynką i serem
Szybkie i sycące danie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 1015 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 200 g wędzonej szynki
- 200 g śmietany 18%
- 200 g tartego, żółtego sera
- 2 łyżki posiekanych, świeżych ziół
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUgotuj makaron w osolonej wodzie. Szynkę pokrój w kostkę.
- Robienie daniaSzynkę przesmaż na maśle, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, podlej odrobina wody z gotowania makaronu. Odsącz makaron i dodaj na patelnię, dorzuć ser, zioła i dobrze wszystko wymieszaj.
Jak podawać makaron z szynką i serem?
To danie, które najlepiej serwować i zajadać od razu. Można je podać zarówno jako obiad, jak i kolację. Warto dołożyć na talerz z makaronem jakieś świeże warzywa, np. połówki pomidorków koktajlowych. Jeśli makaron zostanie, na drugi dzień można go dodatkowo posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku, aby zrobić pyszną zapiekankę makaronową.
Czytaj też:
Robię je zamiast kotletów. Po pierwszym kęsie nikt nie chce wracać do starego przepisuCzytaj też:
Z kilku składników robię pyszną i lekką zupę na płaski brzuch. Zdrowo, szybko i sycąco