Kopytka bez ziemniaków z naszego przepisu to kopytka z kaszą jaglaną. Nie bez powodu nazywa się ją często królową kasz. Jest nie tylko cenna, jeśli chodzi o właściwości odżywcze, ale bardzo uniwersalna kulinarnie: może być wykorzystana zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Kopytka z kaszy jaglanej robi się łatwo, a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
Jak zrobić kopytka z kaszy jaglanej?
Kaszę jaglaną na kopytka warto najpierw sparzyć, żeby pozbyć się goryczki. To prosty, ale ważny krok, który sprawia, że kasza smakuje delikatnie i nie ma nieprzyjemnego, cierpkiego posmaku. Kasza jaglana zawiera naturalne związki (m.in. saponiny), które mogą nadawać jej gorycz. Nie są one szkodliwe, ale wpływają na smak. Jak sparzyć kaszę jaglaną? Możesz ją przelać wrzątkiem i jest to najprostszy sposób: wsyp kaszę na sitko i zalej ją wrzącą wodą. Możesz też wcześniej przepłukać kaszę zimną wodą, a dopiero potem sparzyć. Opcjonalnie kaszę można też uprażyć na suchej patelni. Jest gotowa, kiedy zacznie pachnieć orzechowo. Ten zabieg dodaje kaszy głębi smaku.
Kiedy kasza jest gotowa, wystarczy połączyć wszystkie składniki, a potem formować rulony jak przy tradycyjnych kopytkach i kroić charakterystyczne kluski.
Przepis: Kopytka z kaszy jaglanej
Pomysł na pyszne kopytka bez ziemniaków.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 376 w każdej porcji
Składniki
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 100 g mąki pszennej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie kaszyKaszę opłucz i na sicie dobrze przelej wrzątkiem. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Kaszę przełóż do garnka, mleko zagotuj i gorącym zalej kaszę. Przykryj garnek z kaszą, wstaw do piekarnika i trzymaj ok. 15 minut (jeśli zobaczysz, że kasza wysycha z wierzchu, można odrobinę podlać wodą).
- Robienie masy na kopytkaDo gotowej kaszy dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Zagnieć ciasto, formuj wałki i dziel na kawałki jak tradycyjne kopytka. Gotuj partiami w osolonym wrzątku po kilka minut.
Jak podawać kopytka z kaszy jaglanej?
Kopytka z kaszy jaglanej są pysznym daniem same w sobie, mogą być również dodatkiem do obiadu. Rewelacyjnie smakują przesmażone na złoto na maśle klarowanym lub na oliwie. Można je posypać koperkiem, można podawać je z sosami, np. grzybowym lub mięsnym.
Czytaj też:
Nie zgadniesz, czym zastąpiłem fasolę w tej wersji po bretońsku. Smakuje jeszcze lepiej niż klasykCzytaj też:
Weź makaron i wędzonego łososia. To pyszne i sycące danie zrobisz w 15 minut