Do placków ziemniaczanych wkrój kawałek popularnej ryby. Wszyscy będą prosić o ten przepis

Do placków ziemniaczanych wkrój kawałek popularnej ryby. Wszyscy będą prosić o ten przepis

Dodano: 
Placki ziemniaczane z łososiem
Placki ziemniaczane z łososiem Źródło: Shutterstock / Zu Kamilov
Placki ziemniaczane z rybnym dodatkiem to pyszny pomysł na niebanalny obiad. Są wyjątkowo aromatyczne i sycące.

Wystarczy jeden prosty dodatek, aby zmienić smak placków ziemniaczanych i podać je w zupełnie nowej odsłonie. To placki z wędzonym łososiem. Przepis jest prosty, a efekt wyjątkowo pyszny.

Jak zrobić placki ziemniaczane z rybą?

Placki z łososiem najlepiej zrobić z dodatkiem łososia wędzonego na gorąco, którego należy pokroić na drobne kawałki. Warto też zwrócić uwagę na wybór ziemniaków.

Do placków ziemniaczanych najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C, czyli mączyste, takie jak np. odmiany Irys, Bryza czy Jelly. Mają one wysoką zawartość skrobi, dzięki czemu masa ziemniaczana dobrze się wiąże i nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki. Placki z takich ziemniaków wychodzą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Unikaj ziemniaków sałatkowych (typ A), które są zbyt wilgotne i zwięzłe – mogą sprawić, że placki będą gumowate i trudne do usmażenia. Można ewentualnie też użyć typu B, czyli ziemniaków uniwersalnych, które są lekko mączyste, dobre do większości potraw: do gotowania, zup, puree czy frytek.

Rada: w naszym przepisie proponujemy łososia wędzonego, ale świetnie sprawdzi się także wędzona makrela. Do ciasta można dodać również drobno posiekaną cebulkę, szczypiorek lub koperek.

Przepis: Placki ziemniaczane z łososiem

Pomysł na chrupiące placki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
285 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g wędzonego na ciepło łososia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na plackiObrane ziemniaki zetrzyj na grubej tarce. Dodaj jajko, mąkę i wymieszaj. Łososia pokrój na kawałki, dodaj do masy ziemniaczanej i wymieszaj.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Kładź niewielkie porcje ciasta i smaż na złoto z obu stron.

Jak podawać placki ziemniaczane z łososiem?

Placki ziemniaczane z łososiem świetnie smakują podane ze śmietaną. Można je też serwować z zimnymi sosami na bazie śmietany, jogurtu lub majonezu, np. sosem czosnkowym lub ziołowym. Pyszną opcją jest też prosty sos jogurtowy z cytrusowym twistem: dodaj do gęstego jogurtu odrobinę soku i skórki z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

Czytaj też:
Placki ziemniaczane, które się nie rozpadają. Metoda 1:1 daje chrupiący środek i złote brzegi
Czytaj też:
Kroję pieczarki i dorzucam dwa aromatyczne dodatki. Grzyby podaję do obiadu lub zajadam na kolację