Pełne jagód i cudownie mięciutkie. Najlepsze jagodzianki zawsze robię z tego przepisu

Pełne jagód i cudownie mięciutkie. Najlepsze jagodzianki zawsze robię z tego przepisu

Dodano: 
Jagodzianki
Jagodzianki Źródło: Shutterstock / vivooo
Pyszne jagodzianki to polski symbol początku lata. Słodkie, drożdżowe bułeczki pełne owoców można łatwo przygotować w domu.

Domowe jagodzianki nie mają sobie równych, bo to ty decydujesz, jak dużo jagód będzie w środku. Ja każdego roku korzystam z tego samego, sprawdzonego przepisu: bułeczki wychodzą miękkie i są pełne nadzienia.

Jak zrobić domowe jagodzianki?

Przepis na jagodzianki to przede wszystkim proste ciasto drożdżowe. Trzeba je dobrze wyrobić i tu warto poświęcić na to 10-15 minut. Ja tu zawsze korzystam z robota do wyrabiania ciasta: po dziesięciu minutach jest idealne.

Rada: Ja lubię używać drożdży świeżych, ale można użyć w zamian, na proporcje podane w przepisie 7 g drożdży instant. Przy drożdżach instant pomija się robienie zaczynu, miesza się od razu wszystkie składniki.

Nadzienie to świeże jagody z cukrem. I tu od razu uwaga: jeśli lubisz bardziej żelowe nadzienie, możesz dodać do jagód łyżkę skrobi ziemniaczanej lub owocowego kisielu (proszku).

Trudność może sprawiać zawijanie jagód w ciasto. Jest jednak na to dobry patent: krążek ciasta włóż do małej miseczki lub filiżanki, we wgłębienie wsyp owoce, naciągnij ciasto i sklej brzegi. Bułeczki układaj potem sklejoną stroną do dołu.

Przepis: Jagodzianki

Przepis na domowe bułeczki z jagodami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml lekko ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 75 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 600 g jagód
  • 6 łyżek cukru

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka

kruszonka:

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g zimnego masła
  • 40 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaUszykuj zaczyn: do mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. Mąkę, sól, jajko i roztopione masło (przestudzone) wymieszaj z zaczynem. Wyrabiaj na gładkie ciasto przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  2. Robienie kruszonkiMąkę zagnić z zimnym masłem i cukrem. Wstaw kruszonkę do lodówki.
  3. Robienie bułeczekRozgrzej piekarnik do 175 stopni, jagody umyj i osusz. Jagody wymieszaj z cukrem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1-2 cm. Wycinaj krążki i nakładaj na nie jagody i dobrze zlep brzegi. Układaj na blasze zlepioną stroną do dołu. Odstaw jeszcze na 15-20 minut, aby wyrosły.
  4. Pieczenie jagodzianekJagodzianki posmaruj roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posyp kruszonką i piecz ok. 25 minut.

Gotowe jagodzianki świetnie smakują podane do kawy kubka mleka albo kompotu z sezonowych owoców.

Domowe jagodzianki z lukrem

Jagodzianki same, z lukrem albo z kruszonką. Każdy ma swoją ulubioną wersję. Ja lubię te z kruszonką, dlatego tak podaję w przepisie. Ale równie smaczne są drożdżówki z lukrem. Najprostszy lukier zrobisz, mieszając cukier puder z odrobiną soku z cytryny (mniej więcej łyżka soku na szklankę cukru).

W wersji najbardziej rozpustnej wersji można jagodzianki zrobić i z kruszonką, i z lukrem.


Czytaj też:
Prosty przepis na drożdżówki z malinami. Zrobisz raz, a rodzina będzie prosić o nie codziennie
Czytaj też:
Awaryjne bułeczki śniadaniowe z serka wiejskiego. Zrób je raz, a rodzina będzie prosić o więcej

Źródło: smaki.pl