Serniki na zimno królują latem: są delikatnie słodkie, orzeźwiające i mają przyjemną strukturę. Nasza propozycja to deser podany w nietypowej formie, czyli w słoiku. Słoiczki ze słodkimi warstwami można przechowywać w lodówce nawet kilka dni i sięgać po nie zawsze, kiedy masz ochotę na coś pysznego.
Jak zrobić sernik na zimno w słoikach?
Szykowanie sernika w słoikach nie różni się niczym, od przygotowania tradycyjnego sernika na zimno w tortownicy. Tu jedynie układasz warstwy w słoikach, a nie w formie. Dlatego możesz nasz przepis potraktować też jako inspirację do własnych eksperymentów i prób zrobienia sernika na zimno według innych przepisów, ale właśnie w słoiku.
Nasza propozycja to trzy pyszne warstwy: spód z biszkoptów i masła (może być również z pokruszonych na piasek herbatników), masa serowa z serka homogenizowanego i wierzch z galaretki z sezonowymi owocami. Na zdjęciu jest sernik na zimno z wiśniami, ale mogą to być również truskawki, maliny, jagody, borówki czy mieszanka sezonowych owoców.
Jeśli chcesz uzyskać biały kolor masy serowej, wykorzystaj, tak jak jest podane w przepisie, galaretkę krystaliczną. Jeśli chcesz uzyskać pastelowy sernik, np. różowy lub morelowy, dodaj do serka galaretkę czerwoną lub pomarańczową. Tu też można pobawić się warstwami i wlewać do słoiczków kolejno różne kolory masy serowej.
Przepis: Sernik na zimno w słoikach
Prosty deser z owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 439 w każdej porcji
Składniki
na spód:
- 200 g biszkoptów
- 80 g roztopionego masła
na masę serową:
- 800 g serka homogenizowanego
- 2 galaretki krystaliczne
- 200 ml wody
na galaretkę:
- 1 czerwona galaretka
- 400 g owoców sezonowych
- 400 ml wody
Sposób przygotowania
- Szykowanie spoduBiszkopty pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Nałóż na dno słoiczków i ugnieć i wstaw do lodówki.
- Robienie masy serowejRozpuść galaretki we wrzącej wodzie i wystudź. Zmiksuj galaretkę z serkiem i wlej masę do słoiczków do 2/3 wysokości. Wstaw do lodówki do stężenia.
- Szykowanie galaretkiGalaretki owocową rozpuść we wrzątku. Wystudź. Na zimnym serniku wyłóż owoce, zalej zimną galaretką i odstaw do stężenia.
Jak podawać sernik w słoiczkach?
Sernik w słoiczkach po prostu: wyciągasz z lodówki, odkręcasz i jesz! Jeśli podajesz go gościom, można serwować słoiczki już otwarte i wówczas ładnie wyglądają udekorowane dodatkowo listkami mięty czy melisy. Deser można też podać z kleksem bitej śmietany, waflową rurką czy małą bezą.
Czytaj też:
Ciasto arbuz to mój słodki hit na lato. Trzy pyszne warstwy robi się bardzo łatwoCzytaj też:
Biorę trzy czerwone owoce i miksuję. Zdrowe smoothie doskonałe na początek dnia