Dziś polecam wam przygotowanie tyrolskich knedli ze szpinakiem. To nie tylko pyszny, ale i niezwykle sprytny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które zaliczane jest do najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych.
Dlaczego warto przygotować knedle z chleba ze szpinakiem?
Puszyste knedle wyglądające jak pulpety, zwane w Austrii i Południowym Tyrolu Spinatknödel, są esencją alpejskiej kuchni. Delikatne, wilgotne wnętrze z nutą szpinaku, czosnku i sera doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, tworząc pożywny posiłek.
Tyrolskie knedle możesz przygotować z różnego rodzaju pieczywa np. pszennych bułek, chleba pszenno-żytniego, tostowego oraz pieczywa pełnoziarnistego, dopasowując skład potrawy do indywidualnych preferencji i stosowanej diety. Ten przepis z pewnością na długo zagości na liście twoich ulubionych.
Jak zrobić knedle z chleba ze szpinakiem?
Knedle z chleba ze szpinakiem są proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy pokroić czerstwe pieczywo w małą kostkę lub pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem (opcjonalnie bulionem), poczekać, żeby wchłonęło płyn, a następnie odcisnąć.
Namoczone pieczywo to baza potrawy, do której dodaję jajka, starty na tarce ser (najlepszy jest ser o pikantnym smaku), zblendowany z odrobiną namoczonego pieczywa szpinak oraz cebulę podsmażoną z czosnkiem. Masę wyrabiam dłonią, uklepuję i wstawiam do lodówki na 30 minut. Ze schłodzonej masy formuję niewielkie kulki. W przepisie klopsiki z chleba i szpinaku gotuję w osolonej wodzie. Możesz je również zrobić w bulionie lub rosole.
Przepis: Knedle z chleba ze szpinakiem
Pyszne bezmięsne klopsiki smakują fenomenalnie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tyrolska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 404 w każdej porcji
Składniki
- 300 g czerstwego pieczywa
- 125 ml mleka
- 2 małe jajka
- 50 g tartego parmezanu
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła do podsmażenia cebuli i czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu do posypania knedli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPieczywo pokrój w małą kostkę i zalej ciepłym mlekiem, a następnie odciśnij z nadmiaru płynu. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na maśle i odstaw do ostygnięcia. Szpinak umyj, osusz i zblenduj razem z 1-2 łyżkami namoczonego pieczywa.
- Przygotowanie masy i chłodzenieDo namoczonego pieczywa dodaj zblendowany szpinak, podsmażoną z czosnkiem cebulę oraz wbij jajka. Wyrabiaj masę, aż będzie miała zwartą konsystencję i przestanie kleić się do dłoni. Gotową masę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na 20-30 minut do lodówki.
- Formowanie i gotowanie knedliW dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Zwilżonymi wodą lub natłuszczonymi olejem dłońmi formuj niewielkie kulki. Gotuj knedle partiami, na małym ogniu, przez około 15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię (czas gotowania zależy od wielkości knedli).
Jak podawać knedle z chleba ze szpinakiem?
Danie podaję na ciepło, posypane parmezanem. Tyrolskie knedle ze szpinakiem stanowią idealny dodatek do m.in.:
- aromatycznych sosów np. sosu śmietanowo-ziołowego, sosu szpinakowego, sosu pieczarkowego, sosu z leśnych grzybów, sosu myśliwskiego,
- mięsnych i warzywnych potrawek,
- pieczeni,
- sadzonych jajek i jajek w koszulkach.
Czytaj też:
Zupa na rosole z klopsikami robi za cały obiad. Gotowa w 30 minut i smakuje jak marzenie. SpróbujCzytaj też:
Tak podane ziemniaki z patelni robią u mnie za cały obiad. Spróbuj, a pokochasz ich smak