W plasterki cukinii zawijam pyszny farsz. Te roladki można zjeść na przekąskę lub kolację

W plasterki cukinii zawijam pyszny farsz. Te roladki można zjeść na przekąskę lub kolację

Dodano: 
Roladki z cukinii
Roladki z cukinii Źródło: Shutterstock / Mariya Pererodina
Mam smaczną propozycję dla wielbicieli przekąsek. Możecie przygotować proste i smaczne roladki z cukinii. Wystarczy sięgnąć po wartościowy farsz i owinąć go delikatnymi plasterkami. Taką przekąskę można jeść bez wyrzutów sumienia.

Domowe przekąski są zwykle o niebo zdrowsze od tych gotowych. Co więcej, są smaczne i można je zrobić za grosze. Przykładem takiej przekąski są proste roladki z cukinii. Proste, bo w zasadzie robię je z dwóch składników i nie ma przy nich dużo pracy. Za to zjada się je z prawdziwą przyjemnością.

Jak przygotować cukinię na roladki?

Cukinia to delikatne warzywo, które można jeść na surowo. Jednak dopiero po upieczeniu, zgrillowaniu czy usmażeniu nabiera doskonałego smaku. Dlatego też najpierw kroję cukinię wzdłuż w dość cienkie plasterki, a potem podsmażam je na odrobinie oleju lub na patelni grillowej. Robią się wtedy miękkie, nabierają apetycznego koloru i doskonałego smaku.

Jak zrobić proste roladki z cukinii?

Roladki z cukinii robi się naprawdę łatwo. Po podsmażeniu plasterków warzywa, wystarczy tylko przygotować pożywny, aromatyczny farsz, a potem umieścić go na cukinii i razem zrolować. Uformowane roladki warto wstawić na 1-2 godziny do lodówki, bo schłodzone smakują lepiej, a w tym czasie składniki przekąski zdążą się też przegryźć.

Przepis: Roladki z cukinii

Aromatyczne roladki z cukinii i twarogu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości młode cukinie
  • 1-2 łyżki oleju
  • 200 g twarogu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża bazylia lub natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w plastry o grubości ok. 1/2 cm. Każdy posmaruj cienko olejem, zrumień z dwóch stron na patelni. Przełóż na talerz, wystudź.
  2. Przygotowanie farszuTwaróg umieść w miseczce, rozgnieć widelcem, rozmieszaj z jogurtem. Połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną zieleniną. Dopraw do smaku solą i pieprzem
  3. Formowanie roladekNa każdy plaster cukinii nałóż trochę twarogowego farszu. Zwiń dość ścisłe roladki. Schłodź je przez 1-2 godziny w lodówce.

Inny pomysł na roladki z cukinii

Farsz do roladek da się też przygotować nieco inaczej. Można na przykład sięgnąć po ser feta, połączyć go z twarogiem, posiekanymi suszonymi pomidorami, oliwkami czy ziołami. Jeśli chodzi o zioła można postawić na natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek, ale też na bazylię czy kolendrę. Dobrym pomysłem jest też dodanie do niego posiekanych orzechów włoskich, listków szpinaku czy rukoli.

Czytaj też:
Połówki cukinii obkładam 2 składnikami i wkładam do piekarnika. Tak robię pyszny obiad za grosze
Czytaj też:
Proste, pyszne placki z cukinii robię bez użycia tarki. To doskonały obiad na ciepłe dni