Szybka zapiekanka z młodej kapusty. Mało pracy, krótkie pieczenie, a efekt przepyszny

Szybka zapiekanka z młodej kapusty. Mało pracy, krótkie pieczenie, a efekt przepyszny

Dodano: 
Zapiekanka z młodej kapusty
Zapiekanka z młodej kapusty Źródło: Shutterstock / zoryanchik
Młoda kapusta doskonale nadaje się nie tylko na surówki, ale też do zapiekania. Oto pomysł na jedną z najlepszych zapiekanek – szybką do zrobienia i bardzo smaczną. Można ją podać na obiad, do obiadu.

Młoda kapusta odznacza się delikatnym smakiem i strukturą, a także chrupkością i soczystością. Z tych powodów staram się w pełni wykorzystać krótki sezon na to warzywo. Kapusta o tej porze roku gości więc w mojej kuchni dosyć często. Tym razem pokażę wam, jak szybko zrobić z niej pyszną zapiekankę.

Jak przygotować młodą kapustę do zapiekania?

Młoda kapusta jest delikatna, dlatego nie wymaga specjalnych zabiegów przez zapiekaniem. Wystarczy ją oczyścić z wierzchnich liści i pokroić na cząstki. Najlepiej kroić ją razem z głąbem, bo wtedy kawałki warzywa nie będą się rozpadać. Oczywiście kapustę można też grubo poszatkować.

Warzywo można na chwilę wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 3 minuty. Dzięki temu szybciej zmięknie w czasie pieczenia. Jeśli chcecie zaś nadać kapuście wyraźniejszego smaku, możecie ją krótko podsmażyć na maśle lub oleju.

Jak zrobić zapiekankę z młodej kapusty?

By zapiekanka z młodej kapusty nabrała wyrazistego smaku dodaję do niej podsmażone składniki. To wędzony boczek, cebula i czosnek. Potem zalewam całość prostym sosem i wstawiam do piekarnika. Wystarczy jej 30 minut pieczenia, by zamieniła się w pełne smaku, aksamitne danie.

Przepis: Zapiekanka z młodej kapusty

Młoda kapusta zapiekana z wędzonym boczkiem w aksamitnym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
475 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 150 g wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g tartego sera, np. parmezanu, goudy
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz, osusz, pokrój w cząstki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj ok. 3 minuty, odcedź, osącz. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż się zeszklą.
  2. Układanie i pieczenieFormę do zapiekania natłuść i wysyp tartą bułką. Ułóż w niej kawałki kapusty, posyp boczkiem z cebulą. Jajka rozkłóć ze śmietanką, dopraw. Masą zalej kapustę, posyp tartym serem. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podać zapiekankę z młodej kapusty?

Zapiekankę z młodej kapusty można podać jako danie główne, np. z gotowanymi ziemniakami lub kaszą. Dobrze też będzie smakowała z kromką chleba. Jej smak doskonale podkreśli kwaśna śmietana lub sos czosnkowy. To zapieczone warzywo można też podać, jako dodatek do obiadu. Doskonale będzie pasowało np. do pieczonych mięs, zwłaszcza wieprzowiny.

Czytaj też:
Te klopsiki z młodą kapustą zachwycają smakiem. Pałaszują dzieci i dorośli
Czytaj też:
Delikatny bigos z młodej kapusty. Szybko się gotuje, wspaniale smakuje