Kurczak w zielonym curry to jedno z bardzo popularnych dań kuchni tajskiej. Potrawa urzeka intensywnym smakiem, kremową konsystencją i apetycznym kolorem. Pyszne, azjatyckie danie przygotujesz szybki i bez wysiłku, a efekt przerośnie twoje najśmielsze oczekiwania! Obiad w restauracji może się schować. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Dlaczego warto wypróbować przepis na kurczaka w zielonym curry?
Kurczak w zielonym curry to danie, które pomaga przełamać kuchenną monotonię i wprowadzić do diety orientalne smaki. Połączenie delikatnego, niskokalorycznego mięsa oraz kremowego, wyrazistego w smaku sosu przypadnie do gustu każdemu, kto lubi odbywać kulinarne podróże po różnych zakątkach globu. Własnoręczne przygotowanie popularnej potrawy z tajskich barów i restauracji pozwala w pełni kontrolować jej skład, dopasowując przepis do indywidualnych preferencji m.in. pod względem stopnia ostrości.
Przygotowując kurczaka w domu, wiesz, co jesz! Nie musisz się obawiać przygotowania tego azjatyckiego dania, ponieważ ani mięso, ani sos nie są trudne do zrobienia, a składniki znajdziesz w większości supermarketów.
Jak zrobić kurczaka w zielonym curry?
Charakterystyczny smak zielonego curry to zasługa pasty z zielonego chili, trawy cytrynowej, czosnku, cebulki szalotki i innych aromatycznych składników. Połączenie zielonego curry z mlekiem kokosowym tworzy aksamitny, lekko pikantny sos, w którym duszony jest kurczak i warzywa. Rozpoczynam przygotowanie potrawy od obsmażenia kurczaka, warzyw oraz przypraw na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek (możesz również użyć klarowanego masła oraz oleju do smażenia np. ryżowego). Następnie dorzucam na patelnię zieloną pastę curry i jeszcze chwilę smażę, często mieszając, żeby składniki uwolniły aromat. Na koniec dodaję aromatyczny bulion oraz mleko kokosowe i duszę do miękkości mięsa.
Przepis: Kurczak w zielonym curry
Danie idealne na obiad lub kolację. Soczyste mięso i aromatyczny, pikantny sos doskonale komponują się z ryżem oraz pieczywem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tajska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 605 w każdej porcji
Składniki
- 800 g piersi kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 3 ząbki czosnku
- 5 cm kawałek korzenia imbiru
- 3 łyżki zielonej pasty curry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 150 ml bulionu drobiowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- świeże listki tajskiej bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKurczaka pokrój w kostkę lub paski. Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski.
- SmażenieNa dużej patelni lub w woku rozgrzej oliwę. Dodaj mięso i smaż, aż lekko się przyrumieni. Następnie dodaj czosnek, imbir oraz paprykę. Smaż, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaj zieloną pastę curry oraz sos rybny (opcjonalnie) i smaż jeszcze 2-3 minuty, żeby przyprawy uwolniły aromat.
- Dodanie bulionu i mleka kokosowegoDodaj do składników na patelni bulion oraz mleko kokosowe. Gotuj przez 2-3 minuty na dużym ogniu, a następnie zmniejsz grzanie i duś do miękkości składników. Gotowe danie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Kurczaka w zielonym curry podaję na ciepło z dodatkiem np. kolorowego ryżu i chrupiącej surówki z kapusty pekińskiej. Porcje potrawy dekoruję listkami bazylii.
Czytaj też:
Oryginalna i niezwykle prosta zapiekanka z piersi kurczaka. Dwa składniki, a efekt obłędnyCzytaj też:
Rumienię pierś z kurczaka i duszę w aksamitnym sosie. Trudno o szybszy i smaczniejszy obiad