Ta kawa orzeźwia i pobudza trawienie. Dorzucam do niej tylko parę listków

Ta kawa orzeźwia i pobudza trawienie. Dorzucam do niej tylko parę listków

Dodano: 
Filiżanka kawy
Filiżanka kawy Źródło: Shutterstock / New Africa
Nie wyobrażam sobie poranka bez filiżanki kawy. Często jednak modyfikuję jej smak i właściwości prostymi dodatkami. Ostatnio sięgnęłam po aromatyczne listki, bo przeczytałam, że podnoszą walory tego napoju. I faktycznie tak jest.

Uwielbiam smak i aromat kawy. A ponieważ piję ją codziennie, to chcę czerpać z niej jak najwięcej korzyści. Ostatnio dzięki prostemu dodatkowi poranny napar nie tylko mnie pobudził, ale też doskonale orzeźwił i sprawił, że poczułam się lekko. Warto więc wprowadzać takie małe zmiany.

Dlaczego warto dodać miętę do kawy?

Składnikiem, który dodałam do mojej kawy była mięta. Lubię jej orzeźwiający, intensywny smak zwłaszcza w ciepłe dni. Mięta sprawia, że czujemy w jamie ustnej przyjemny chłód. Jednak zawarte w tym ziółku olejki eteryczne doskonale też wpływają na nasz przewód pokarmowy. Pobudzają pracę żołądka i jelit, przyspieszają przemianę materii i zapobiegają wzdęciom. Dzięki temu prostemu dodatkowi można poczuć się naprawdę lekko.

Jak zrobić kawę z miętą?

Kawę z miętą można zrobić na kilka sposobów. Najprostszy to dorzucenie listków mięty do naparu kawy. Gdy mięta uwolni aromat, należy ją wyłowić z napoju. Jeśli zaś pijecie kawę z mlekiem, listki mięty dorzućcie do mleka przed jego podgrzaniem. Zawarty w mleku tłuszcz sprawi, że smak i aromat mięty będą jeszcze lepiej wyczuwalne.

Przepis: Kawa z miętą

Orzeźwiająca kawa z dodatkiem mięty

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
2 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
5

Składniki

  • 1 filiżanka espresso
  • gałązka lub kilka listków świeżej mięty
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naparuMiętę opłucz, włóż na dno filiżanki. Zalej ją gorącym naparem kawy. Odstaw na 2-3 minuty. Po tym czasie wyłów miętę z napoju.
  2. Dosmaczanie kawyAromat kawy możesz podkreślić, dodając do niej szczyptę cynamonu. Napój w razie potrzeby dosłodź do smaku.

Te dodatki do kawy też poprawią przemianę materii

Jeśli nie przepadacie za miętą, przemianę materii możecie też podkręcić przy pomocy innych dodatków do kawy. Do wyboru macie m.in.:

  • cynamon, który reguluje też poziom cukru we krwi;
  • imbir – pobudza również krążenie;
  • kardamon – dodatkowo działa detoksykująco;
  • goździki mają także właściwości przeciwzapalne.

Przyprawy te warto wsypać do filiżanki i zalać je gorącym naparem kawy. Napój najlepiej pić po 2-3 minutach, gdy kawa nabierze aromatu.

Czytaj też:
Nie zgadniesz, z czego ta lemoniada. Smakuje genialnie i orzeźwia lepiej niż klasyczna
Czytaj też:
Ten ekspresowy koktajl pomaga w odchudzaniu. Sekretem jest jeden składnik

Źródło: smaki.pl