Natrzyj pałki z kurczaka trzema przyprawami i wrzuć na patelnię. Prosty przepis na mięso do obiadu

Natrzyj pałki z kurczaka trzema przyprawami i wrzuć na patelnię. Prosty przepis na mięso do obiadu

Dodano: 
Pałki z kurczaka z przyprawami
Pałki z kurczaka z przyprawami Źródło: Shutterstock / Razmarinka
To pomysł prosty i szybki do wykonania. Bez rozgrzewania piekarnika, bo doprawione pałki z kurczaka wystarczy wrzucić na patelnię.

Pałki z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs. Ze względu na to, że są niewielkie, szybko je się przyrządza i są poręczne w jedzeniu. Nasza propozycja na dziś to pałki z kurczaka z patelni. Za sprawą prostej kompozycji przypraw, mięso wychodzi wyraziste i aromatyczne.

Jak robić pałki z kurczaka z patelni?

Patent na to mięso do obiadu jest prosty. Natrzyj pałki z kurczaka kurkumą, papryką słodką oraz papryką ostrą. Ilość tej ostatniej możesz modyfikować w zależności od tego, jak pikantne smaki lubisz. Jeśli gustujesz w kurczaku doprawionym na ostro, daj podwójną ilość tej przyprawy. Mieszanka kurkumy i obu papryk sprawia, że mięso jest aromatyczne i po usmażeniu ma ładny, apetyczny kolor.

Pałki z kurczaka smaży się na patelni do miękkości. Czas może być różny, w zależności od wielkości kawałków mięsa. Większość czasu należy dusić pałki pod przykryciem, można je wówczas nieco podlać wodą, ewentualnie bulionem lub białym, wytrawnym winem. Nie należy jednak przesadzać z ilością płynu. Musi on całkowicie odparować, jeśli chcesz uzyskać na koniec chrupiącą, rumianą skórkę.

Przyprawione pałki z kurczaka można od razu kłaść na patelnię, jednak będą lepsze, jeśli będą marynować się przez jakiś czas. Wystarczy, że odstawisz je na 30-60 minut do lodówki. Tak przygotowane mięso można również upiec w piekarniku lub przygotować na grillu.

Przepis: Pałki kurczaka z patelni

Pomysł na mięso do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
326 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaPałki z kurczaka przełóż do miski, posól, dodaj papryki i kurkumę. Wymieszaj wszystko, aby mięso dobrze pokryło się przyprawami.
  2. Smażenie mięsaKładź pałki na rozgrzaną patelnię, obsmaż z każdej strony i duś pod przykryciem ok. 20-30 minut. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. Na koniec smaż bez pokrywki ok. 5 minut, aby skórka była chrupiąca.

Jak podawać pałki z kurczaka z patelni?

Pałki kurczaka z naszego przepisu to pyszne mięso, które możesz podać z różnymi dodatkami. Świetnie smakują zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, makaronem czy kaszami. Do mięsa obowiązkowo zaserwuj surówkę lub inny warzywny dodatek (kiszonki, pikle, warzywa gotowane lub pieczone).

Czytaj też:
To danie z młodej kapusty robi furorę. Zrób raz, a wszyscy będą błagać o więcej
Czytaj też:
Zapomnij o zapiekankach. Tę bułkę z PRL-u robili wszyscy i znowu wraca