Tuńczyk w puszce to jeden z tych produktów, które zawsze warto mieć pod ręką. Uratuje, kiedy chcesz zrobić szybko sos do makaronu (wystarczy połączyć go ze śmietaną i cebulą), rybną pastę do kanapek (np. w połączeniu z jajkiem), ale przede wszystkim jest doskonałym dodatkiem do różnych sałatek. Nasz pomysł to lekka, zielona sałatka, która jest doskonała na ostatni posiłek w ciągu dnia, ale może być też przekąską do pracy czy lekką sałatką imprezową.
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?
Pomysł jest bardzo prosty: bazą sałatki są zielone dodatki: sałata lodowa, szczypior, seler naciowy oraz awokado. Wszystko łączy prosty sos jogurtowy z odrobiną czosnku (można ewentualnie czosnek pominąć), doprawiony sokiem z limonki, solą i pieprzem. Jeśli chcesz, do sosu można dodać także łyżkę majonezu.
W przepisie podajemy tuńczyka w sosie własnym, ale może to być również tuńczyk w oliwie.
Przepis: Sałatka z tuńczykiem
Zielona sałatka z dodatkiem ryby.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 awokado
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 200 ml jogurtu naturalnego
- sok z 1/4 limonki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówTuńczyka odsącz z zalewy. Sałatę, awokado i seler pokrój, szczypiorek posiekaj. Jogurt wymieszaj z sokiem z limonki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Robienie sałatkiW misce wymieszaj warzywa z sosem jogurtowym, dopraw solą i pieprzem. Dodaj tuńczyka i delikatnie wymieszaj.
Sałatkę można serwować z dobrym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. Sałatką można również faszerować połówki papryki czy wydrążone ogórki, można ją zawijać w tortille albo naleśniki.
Inne pomysły na sałatkę z tuńczykiem
Do sałatki z tego przepisu można również dołożyć inne składniki, w zależności od tego, co akurat masz pod ręką. Idealnie będą tu pasowały inne zielone dodatki: np. liście szpinaku, rukoli, zielona papryka, drobno posiekana natka pietruszki, koperek, świeży ogórek czy cukinia. Do sałatki można również dorzucić gotowane jajka, oliwki (czarne lub zielone) cebulę, pokrojony w kostkę żółty ser albo pokruszony ser feta.
Czytaj też:
Łączę awokado z trzema dodatkami i mam pożywną sałatkę. Smakuje o każdej porze dniaCzytaj też:
Wystarczą dwa produkty z warzywniaka, aby zrobić to wiosenne danie. Genialny pomysł na botwinkę