Weź puszkę tuńczyka i zdrowe, zielone warzywa. Szybka sałatka idealna na lekką kolację

Weź puszkę tuńczyka i zdrowe, zielone warzywa. Szybka sałatka idealna na lekką kolację

Dodano: 
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / DronG
Sałatka z tuńczykiem to dobry pomysł zawsze, kiedy chcesz zjeść coś dobrego, zdrowego i łatwego do przygotowania. Nasza propozycja to sałatka z dodatkiem czterech zielonych składników.

Tuńczyk w puszce to jeden z tych produktów, które zawsze warto mieć pod ręką. Uratuje, kiedy chcesz zrobić szybko sos do makaronu (wystarczy połączyć go ze śmietaną i cebulą), rybną pastę do kanapek (np. w połączeniu z jajkiem), ale przede wszystkim jest doskonałym dodatkiem do różnych sałatek. Nasz pomysł to lekka, zielona sałatka, która jest doskonała na ostatni posiłek w ciągu dnia, ale może być też przekąską do pracy czy lekką sałatką imprezową.

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?

Pomysł jest bardzo prosty: bazą sałatki są zielone dodatki: sałata lodowa, szczypior, seler naciowy oraz awokado. Wszystko łączy prosty sos jogurtowy z odrobiną czosnku (można ewentualnie czosnek pominąć), doprawiony sokiem z limonki, solą i pieprzem. Jeśli chcesz, do sosu można dodać także łyżkę majonezu.

W przepisie podajemy tuńczyka w sosie własnym, ale może to być również tuńczyk w oliwie.

Przepis: Sałatka z tuńczykiem

Zielona sałatka z dodatkiem ryby.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 awokado
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sok z 1/4 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówTuńczyka odsącz z zalewy. Sałatę, awokado i seler pokrój, szczypiorek posiekaj. Jogurt wymieszaj z sokiem z limonki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Robienie sałatkiW misce wymieszaj warzywa z sosem jogurtowym, dopraw solą i pieprzem. Dodaj tuńczyka i delikatnie wymieszaj.

Sałatkę można serwować z dobrym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. Sałatką można również faszerować połówki papryki czy wydrążone ogórki, można ją zawijać w tortille albo naleśniki.

Inne pomysły na sałatkę z tuńczykiem

Do sałatki z tego przepisu można również dołożyć inne składniki, w zależności od tego, co akurat masz pod ręką. Idealnie będą tu pasowały inne zielone dodatki: np. liście szpinaku, rukoli, zielona papryka, drobno posiekana natka pietruszki, koperek, świeży ogórek czy cukinia. Do sałatki można również dorzucić gotowane jajka, oliwki (czarne lub zielone) cebulę, pokrojony w kostkę żółty ser albo pokruszony ser feta.

Czytaj też:
Łączę awokado z trzema dodatkami i mam pożywną sałatkę. Smakuje o każdej porze dnia
Czytaj też:
Wystarczą dwa produkty z warzywniaka, aby zrobić to wiosenne danie. Genialny pomysł na botwinkę