Jedzcie botwinkę, dopóki jest na nią sezon. Przepyszne, młode buraczki można przygotować na wiele sposobów, zarówno na surowo, jak i na ciepło. Moja propozycja na dziś to przepyszne młode ziemniaki z botwinką. Kwintesencja wiosny na jednym talerzu.
Jak zrobić ziemniaki z botwinką?
Przepis jest bardzo prosty: ugotuj ziemniaki, a potem przesmaż je z botwinką i czosnkiem na patelni. Można to zrobić na oliwie (w wersji stuprocentowo roślinnej), a można na maśle i taką wersję podaję w przepisie. Masło doskonale podkręca smaki i dodaje całemu daniu przyjemnego aromatu.
Na początek na patelnię wrzucamy czosnek, ale ważne jest, aby nie smażyć go samodzielnie zbyt długo. Nie powinien stać się brązowy, bo wówczas będzie lekko gorzki. Wystarczy dosłownie pół minuty i można na patelnię dorzucać botwinkę, a potem ziemniaki. Jeśli chcesz uzyskać kremowy sos, możesz dodać do botwinki 2-3 łyżki śmietany.
Przepis: Ziemniaki z botwinką
Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 202 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 pęczek botwinki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Botwinkę pokrój, czosnek posiekaj.
- Szykowanie daniaNa patelni rozgrzej masło i wrzuć czosnek, a po chwili również botwinkę. Smaż około 2 minut, dodaj ziemniaki, dopraw solą, pieprzem, duś 2-3 minuty wszystko razem.
Gotowe danie możesz posypać koperkiem lub szczypiorkiem.
Jak podawać ziemniaki z botwinką?
Ziemniaki z botwinką są tak dobre, że ja zajadam je zwykle jako samodzielnie danie. Ale może być też doskonałym dodatkiem do większego posiłku. W wersji bardzo lekkiej i wiosennej dodaj do ziemniaków z botwinką sadzone jajka. Możesz też serwować taką botwinkę z dowolnym mięsem, np. pałkami z kurczaka z patelni czy kawałkami pieczonej karkówki.
Taki pomysł na botwinkę możesz też wykorzystać podczas imprez przy grillu. Młode ziemniaki z botwinką doskonale pasują do mięs z rusztu. Możesz je podać także do kiełbasy z grilla.
Czytaj też:
Siekam botwinkę i robię genialną surówkę do obiadu. To tylko 10 minut pracyCzytaj też:
Biorę botwinkę i kilka składników. Ta kolorowa sałatka robi furorę na imprezach z grillem