Gdy pytam moje dzieci, z czym chcą kanapki, zazwyczaj odpowiadają, że z pastą jajeczną. Nie dziwię im się wcale, bo to niezwykle smaczny dodatek do pieczywa. Poza tym jest sycący i wartościowy, dlatego często go przyrządzam. Wiosną jednak robię go nieco inaczej niż zwykle, bo korzystam z sezonowego produktu. Z nim ta pasta ma wyjątkowy smak.
Kilka słów o czosnku niedźwiedzim
Czosnek niedźwiedzi to dziko rosnąca roślina zielna z rodziny czosnkowatych. Jej liście zbiera się od marca do kwietnia, przed kwitnieniem, a potem zanika. Liście czosnku niedźwiedziego przypominają trujące liście konwalii, dlatego należy je zbierać, tylko wtedy, gdy jest się pewnym prawidłowego rozpoznania.
W Polsce czosnek niedźwiedzi jest objęty częściową ochroną, co oznacza, że nie można go zbierać w naturalnych siedliskach bez zezwolenia. Jego zrywanie jest możliwe po uzyskaniu zgody od Regionalnego Dyrektora Ochrony i tylko w województwach: małopolskim, śląskim i podkarpackim. Na szczęście świeże liście czosnku niedźwiedziego można też kupić w niektórych sklepach, a z suszonymi jest jeszcze mniejszy problem.
Liście czosnku niedźwiedziego w smaku przypominają połączenie czosnku i szczypiorku. Jednak nie tylko smakują, ale też mają działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i odtruwające. Obniżają również ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi oraz wspomagają trawienie.
Jak zrobić pastę jajeczną z czosnkiem niedźwiedzim?
Przygotowanie pasty jajecznej z czosnkiem niedźwiedzim jest niezmiernie proste. Wystarczy tylko ugotować jajka i kupić w sklepie liście czosnku niedźwiedziego. Rozdrobnione składniki łączy się w misce z jogurtem naturalnym i doprawia do smaku.
Przepis: Pasta jajeczna
Pasta jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- kilka liści czosnku niedźwiedziego
- 2–3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, drobno posiekaj. Liście czosnku opłucz, osusz, drobno posiekaj.
- Łączenie składnikówPosiekane jajka i czosnek niedźwiedzi wymieszaj z jogurtem naturalnym lub majonezem. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak podać pastę jajeczną?
Pastę jajeczną zwykle podaje się na kromkach pieczywa, np. chleba pełnoziarnistego, bułek grahamek. Można też jednak zaserwować ją na zrumienionym pieczywie tostowym albo nadziać nią roladki z szynki czy połówki papryki.
Czytaj też:
Łączę awokado z trzema dodatkami i mam pożywną sałatkę. Smakuje o każdej porze dniaCzytaj też:
Najlepsza pasta do kanapek, jaką zrobisz w domu. Gładka, sycąca i znika w sekundę