Na śniadanie zwykle przyrządza się jajecznicę lub gotuje jajka na twardo albo miękko. Ja natomiast bardzo lubię jajka sadzone. Wielu osobom kojarzą się z daniem obiadowym, jednak sposób w który je przyrządzam, sprawia, że świetnie smakują o poranku. Zobaczcie, jak prosto można zrobić to sycące i wartościowe danie.
Jakie warzywa pasują do jajek?
Jajka warto zestawić z warzywami, które dodadzą potrawie smaku i podniosą jej wartość odżywczą. Z jajkami dobrze harmonizują np.: cebula, papryka, pomidory, pieczarki, szczypiorek, szpinak. Składniki te można używać pojedynczo lub łączyć ze sobą, dzięki czemu kompozycja będzie jeszcze pełniejsza.
Jak zrobić jajka sadzone na pomidorach?
Jajka sadzone na pomidorach to danie z pogranicza jajecznicy i szakszuki. Robię je jednak nieco inaczej, bo najpierw podsmażam plastry pomidorów, a potem wybijam na nie jajka i całość smażę pod przykryciem. Danie jest gotowe do podania, gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne. Przed podaniem potrawę obficie posypuję posiekaną zieleniną.
Przepis: Jajka sadzone na pomidorach
Pożywne śniadanie z jajek, pomidorów i zieleniny
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka oleju
- 4 jajka
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- koperek
Sposób przygotowania
- Smażenie pomidorówPomidory umyj, wytrzyj, pokrój w poprzek w dość grube plastry. Na patelni rozgrzej średnio olej, połóż na niej plastry pomidorów i lekko przyrumień je z jednej strony.
- Smażenie jajekPomidory obróć na drugą stronę i na każdy wybij ostrożnie jajko. Oprósz danie solą i pieprzem, przykryj i podgrzewaj na średnim ogniu, aż białka się zetną. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną zieleniną.
Jak podać jaja sadzone na pomidorach?
Jajka sadzone na pomidorach można podać zwyczajnie z pieczywem, np. z chlebem razowym czy bułką ziarnistą. Dobrym pomysłem będzie też zaserwowanie ich na zrumienionym pieczywie tostowym czy podpieczonych kromkach bułki. Chrupiące pieczwo doda tej prostej potrawie smaku i ciekawej struktury.
Czytaj też:
To najlepsze śniadanie, jakie możesz zrobić z jajek i pomidorów. Kremowe, pachnące, gotowe w 20 minutCzytaj też:
Przekrawam paprykę i napełniam dwoma składnikami. To najlepsze śniadanie, jakie jadłam