Te placki ziemniaczane zrobiłam inaczej niż zwykle. Mąż i dzieci zjedli ich całą stertę

Te placki ziemniaczane zrobiłam inaczej niż zwykle. Mąż i dzieci zjedli ich całą stertę

Dodano: 
Placki ziemniaczane z nadzieniem
Placki ziemniaczane z nadzieniem Źródło: Shutterstock / MariaKovaleva
Placki ziemniaczane robię dość często. Nie tylko dlatego, że jest to proste, awaryjne danie, ale też dlatego, że moja rodzina po prostu je lubi. Ostatnio jednak zmodyfikowałam nieco recepturę na ten przysmak i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę.

Placki ziemniaczane to proste, tanie danie, które często pojawia się, jako awaryjny obiad. Co jednak by o nich nie mówić, są bardzo smaczne i moja rodzina zwyczajnie je uwielbia. Ostatnio jednak zrobiłam je nieco inaczej i ku mojemu zaskoczeniu, jeszcze bardziej przypadły go gustu moim najbliższym. Dlatego dzielę się z wami tym pomysłem.

Z jakich ziemniaków zrobić placki ziemniaczane?

Na placki najlepiej nadają się ziemniaki o dużej zawartości skrobi. Po usmażeniu wychodzą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ziemniaki przeznaczone na placki zwykle ściera się na małych lub średnich oczkach i oddziela z nich nadmiar płynu. Tym razem jednak nie zrobiłam placków z surowych, tartych ziemniaków, a nieco inaczej. Otóż sięgnęłam po ziemniaki ugotowane, które po rozgnieceniu doprawiłam i jeszcze nadziałam. Takie danie to po prostu niebo w gębie.

Jak zrobić placki z gotowanych ziemniaków z serem?

Przygotowanie placków z gotowanych ziemniaków potrafi być naprawdę szybkie. Ma to zwykle miejsce, gdy zostaną nam gotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu. Wtedy wystarczy przepuścić je przez praskę, wymieszać z paroma dodatkami i nadziać kawałkami sera. W czasie smażenia ser się roztapia, dodając plackom smaku i przyjemnej wilgotności.

Przepis: Placki z gotowanych ziemniaków nadziewane serem

Chrupiące placki z gotowanych ziemniaków z płynnym nadzieniem z żółtego sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 2–3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 100 g mozzarelli lub sera żółtego (np. cheddar, gouda) w kawałku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju, przestudź. Ser żółty pokrój w grube plastry, a potem podziel je na nieduże kawałki.
  2. Łączenie składników i smażenie plackówDo przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj cebulę, jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszaj jednolite ciasto, formuj z niego okrągłe placuszki. W każdy wciśnij kawałek żółtego sera. Placki kładź na patelni ze średnio rozgrzanym olejem i smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Jak podać placki z gotowanych ziemniaków?

Placki z gotowanych ziemniaków można podać tak, jak tradycyjne, czyli np. z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem. Dobrze też sprawdzi się tu sos czosnkowy lub jogurtowy. Świetnym dodatkiem do placków ziemniaczanych będą także duszony szpinak i jajko sadzone. Takie placki można też podać do mięs duszonych w sosie, np. do gulaszu.

Czytaj też:
Trę pieczarki i robię placki lepsze od ziemniaczanych. Przepis mam ze starej książki kucharskiej
Czytaj też:
Najlepsze placki robię z dwóch warzyw. Są chrupiące, pełne smaku i szybko znikają z talerzy