Te domowe bułki są idealne na grilla. Przepis jest prosty i ratuje, kiedy piekarnie są nieczynne

Te domowe bułki są idealne na grilla. Przepis jest prosty i ratuje, kiedy piekarnie są nieczynne

Dodano: 
Bułki domowe
Bułki domowe Źródło: Shutterstock / Cesarz
Przygotowanie domowych bułek nie jest trudne, a z tego przepisu zawsze wychodzą. Są doskonałe jako pieczywo na plenerowe pikniki i grilla.

W majówkę możesz zaskoczyć rodzinę i znajomych domowymi bułkami. Weź je na spotkanie przy grillu – a gwarantujemy – każdy będzie prosić o dokładki. To proste pszenne bułki na drożdżach. Ładnie wyrastają i mają chrupiącą skórkę.

Jak zrobić domowe bułki?

Jeśli masz w domu robot planetarny z hakiem do wyrabiania ciasta, te bułki zrobią się niemal same. Oczywiście ciasto można wyrobić również ręcznie: trzeba wówczas poświęcić na to ok. 10 minut.

W przepisie podajemy drożdże świeże, ale mogą to być również drożdże suche. Na podane proporcje będzie to ok. 8 g drożdży suchych. W przypadku takich drożdży nie trzeba już robić zaczynu tylko od razu wymieszać składniki i wyrabiać ciasto.

Bułeczkom dobrze jest dać wyrosnąć, także już po ich uformowaniu. Jeśli chcesz, aby wierzch gotowych bułek był błyszczący, posmaruj je białkiem rozmąconym z mlekiem.

Rada: do tych bułek możesz też dorzucić ulubione dodatki smakowe, np. czarnuszkę, zioła czy posiekane drobno suszone pomidory albo oliwki.

Przepis: Domowe bułki

Proste pieczywo na drożdżach.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
233 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 kostki masła lub 5 łyżek oliwy
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaPrzesiej mąkę. Zrób zaczyn drożdżowy: wymieszaj drożdże z częścią ciepłego mleka, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki wymieszaj z solą (najlepiej od razu w dużej misie). Dodaj do mąki pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Ciasto potrzebuje 10-15 minut wyrabiania, aż będzie gładkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  2. Pieczenie bułekRozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza. Ciasto podziel na równe części. Uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piecz ok. 20 minut.

Domowe bułki z tego przepisu najlepsze są w dniu pieczenia, dlatego lepiej nie robić ich na zapas, a w razie potrzeby piec na bieżąco. Jednak jeśli takie lekko już czerstwe bułki posmarujesz masłem lub skropisz oliwą i położysz na grillu, będą idealne.

Z czym podawać domowe bułki?

Te bułeczki traktuj jak każde pieczywo. Są świetne jako bułki do kanapek (np. na śniadanie), ale też jako pieczywo do mięs, ryb czy zup. Dlatego rewelacyjnie sprawdzą się jako pieczywo do dań z grilla: kiełbas, karkówki, szaszłyków, kaszanki czy innych specjałów z rusztu.

Czytaj też:
Zrób z karkówką to, co ja. Mięso będzie tak soczyste, że zniknie z talerza w kilka minut
Czytaj też:
Owiń szparagi gotowym ciastem i włóż do piekarnika. Pyszna przekąska na każdą okazję