Zapiekanki to jedne z tych niezbyt pracochłonnych potraw, które można podać na obiad lub kolację. Składniki wystarczy tylko rozdRobnić, przyprawić i ewentualnie podsmażyć. Po zapieczeniu zamieniają się w pyszną całość, którą naprawdę można się najeść. Zwłaszcza gdy podstawowymi składnikami są ziemniaki i mięso mielone.
Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?
Jeśli zależy nam, by zapiekanka dość szybko się upiekła, musimy dość mocno rozdrobnić ziemniaki. Można je pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ja zwykle wybieram ten drugi sposób, bo dość łatwo odcisnąć wtedy nadmiar płynu. Dzięki temu zapiekanka wychodzi zwarta i przyjemnie chrupiąca.
Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i mielonego mięsa?
By zapiekanka wyszła smaczna, mięso mielone należy podsmażyć z kilkoma dodatkami. Ja zazwyczaj sięgam po cebulę i czosnek, bo dodają potrawie pełnego smaku. Na koniec mięso doprawiam nie tylko solą i pieprzem, ale też słodką papryką, majerankiem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Przepis: Zapiekanka z ziemniaków i mięsa
Pożywne danie obiadowe z tartych ziemniaków i mielonego mięsa
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 400–500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera żółtego tartego
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- papryka słodka mielona
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij z nich nadmiar płynu, dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj mielone mięso, podsmaż je. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także przyprawy.
- Układanie warstw i pieczenieW misce wymieszaj śmietankę z jajkami, odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Naczynie żaroodporne natłuść. Przełóż do niego połowę ziemniaków, wyrównaj. Przykryj mielonym mięsem, posyp częścią sera i przykryj resztą ziemniaków. Całość polej masą śmietanowo-jajeczną i posyp startym serem. Zapiekankę piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem?
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to w zasadzie pełne, samodzielne danie. Warto jednak podać je z porcją warzyw, np. z surówką z kiszonej kapusty, z sałatką z rukoli, a także z sosem. Tu najlepiej sprawdzą się proste sosy, np. jogurtowy, ziołowy, czosnkowy.
Zapiekankę tę można też odgrzewać. Porcję wystarczy wstawić na ok. 2 minuty do kuchenki mikrofalowej lub na ok. 15 minut do piekarnika o temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Czytaj też:
Najlepsze pałki z kurczaka robię raz-dwa na patelni. Wychodzą soczyste i pełne smakuCzytaj też:
Odsmażam ryż i podaję z pożywnym dodatkiem. To mój sposób na pyszny, tani obiad