Zamiast kupować przyprawy, zbieram ten pospolity chwast. To jedna z najpyszniejszych roślin

Zamiast kupować przyprawy, zbieram ten pospolity chwast. To jedna z najpyszniejszych roślin

Dodano: 
Bluszczyk kurdybanek
Bluszczyk kurdybanek Źródło: Shutterstock / Lipatova Maryna
Nie da się go pomylić z niczym innym, a połacie małych, fioletowych kwiatków są zwykle widoczne już z daleka. Bluszczyk kurdybanek to roślina lecznicza, ale od wieków stosowana jest także jako przyprawa.

Bluszczyk kurdybanek to roślina pospolita w całej Polsce. Jest traktowana jak chwast, a to jedna z najcenniejszych dzikich roślin. Nie bez powodu nazywana jest często chwastem cudotwórcą. Jednocześnie ma charakterystyczny smak i aromat, który można porównać do najlepszych mieszanek włoskich ziół. Idealnie sprawdzi się jako przyprawa i dodatek do wielu potraw. Bluszczyk kurdybanek można ususzyć i cieszyć się tym aromatem przez caly rok.

Jakie właściwości ma bluszczyk kurdybanek?

Ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, poprawia trawienie i reguluje przemianę materii, oczyszcza organizm i działa moczopędnie. W medycynie naturalnej stosowany jest przy chorobach dróg oddechowych (napar z kurdybanka pije się między innymi przy astmie), niestrawności i bólach żołądka. Zewnętrznie można go używać jako delikatnego środka dezynfekującego i ściągającego. Pomoże też na cienie i opuchliznę pod oczami. Naparem z kurdybanka można też płukać włosy, aby pozbyć się łupieżu. Bluszczyk kurdybanek jest źródłem m.in. witaminy C, prowitaminy A, ale także wapnia, żelaza, cynku i krzemu.

Jak wykorzystać bluszczyk kurdybanek w kuchni?

Aromatyczne ziele oraz kwiatki można dodawać niemal do wszystkich potraw. Świetnie pasuje do zup, mięs, można dodać go do farszu do pierogów, sałatek czy surówek. Bluszczyk kurdybanek można dodawać do potraw zarówno świeży jak i suszony. Ta druga opcja jest doskonała, aby cieszyć się smakiem kurdybanka nie tylko w sezonie. Jednocześnie znany botanik i fitoterapeuta dr Henryk Różański radzi, aby ziele suszyć szybko, ale nigdy w temperaturze powyżej 40 stopni, ponieważ traci wtedy najcenniejsze składniki, którym zwdzięcza swoje lecznicze właściwości. Ekspert w jednej ze swoich publikacji pisze: „Ziele kurdybanka – Herba Glechomae hederae jest dostępne w handlu, często zwietrzałe, przesuszone i przegrzane, mało wartościowe. Polecam samodzielnie je zbierać, zwłaszcza dlatego, że bluszczyk kurdybanek jest rośliną pospolitą w naszym kraju. Trzeba je zbierać w czasie kwitnienia. Łatwy do uprawy, w skupieniu pięknie wygląda, tworząc fioletowe dywany”.

Warto pamiętać, że choć to pospolity chwast, który można spotkać niemal wszędzie, to zioło należy zbierać tylko w miejscach oddalonych od źródeł zanieczyszczeń.

Czytaj też:
Wiosną piję ten napar szklankami. Pomaga na trawienie i opuchnięte nogi
Czytaj też:
Zbieram ten niepozorny chwast i robię zdrową surówkę do obiadu. To prawdziwa bomba witamin

Źródło: smaki.pl, rozanski.li