Inspiracją do tej sałatki jest ukraińska sałatka Olivier, która przypomina nieco naszą jarzynową, ale dodaje się do niej mięso. Nasza propozycja to uproszczona wersja tej sałatki i tylko cztery główne składniki: szynka, ziemniaki, groszek i ogórki konserwowe.
Jak zrobić sałatkę z szynką?
Cały przepis można streścić w jednym zdaniu: pokrój warzywa i szynkę, dodaj groszek, majonez, musztardę i dopraw wszystko. Do sałatki typu Olivier, jak i do naszej, możesz dodać szynkę konserwową, ale też każdą inną. Można też zrobić wersję z kurczakiem wędzonym.
Sałatka jest najlepsza, jeśli po zrobieniu postoi około godziny w lodówce. Dzięki temu smaki idealnie się połączą i przejdą nawzajem.
Przepis: Sałatka z szynką i ogórkiem
Pożywna sałatka z majonezem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 363 w każdej porcji
Składniki
- 200 g szynki
- 4 ogórki konserwowe
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSzynkę, ogórki i ziemniaki pokrój w kosteczkę. Groszek odsącz. Wszystko wrzuć do jednej miski.
- Doprawianie sałatkiDodaj majonez, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj dokładnie.
Inne pomysły na sałatkę z szynką
Nasz prosty przepis możesz wzbogacić o inne dodatki, które tradycyjnie dodaje się do sałatki Olivier. To przede wszystkim gotowana marchewka i ugotowane na twardo jajka (czyli podobnie jak w polskiej sałatce jarzynowej).
Do sałatki można również dodać ulubioną zieleninę, np. natkę pietruszki, koperek albo posiekany drobno szczypiorek.
Jak podawać sałatkę z szynką?
Sałatka z dodatkiem sporej ilości ziemniaków jest daniem, które można zajadać nawet bez chleba. Ale jeśli lubisz jeść tego typu sałatki z pieczywem, nic nie stoi na przeszkodzie. Sałatkę można serwować udekorowaną dokładnie tak samo, jak sałatkę jarzynową. Można nią też faszerować połówki papryki lub nakładać ją na łódeczki z liści cykorii. Ta ostatnia wersja jest idealna na spotkania z rodziną czy imprezy z przyjaciółmi.
Czytaj też:
Trę pieczarki i robię placki lepsze od ziemniaczanych. Przepis mam ze starej książki kucharskiejCzytaj też:
Na kawałki gotowego ciasta kładę przepyszny farsz. To prosta przekąska idealna na kolację