Przekąski z ciast francuskiego to zawsze dobry pomysł, kiedy masz ochotę na coś dobrego, ale bez wielkiej pracy w kuchni. Wystarczy gotowe ciasto i pomysł na dodatki. My taką inspirację dziś podsuwamy: to rewelacyjny farsz z karmelizowaną czerwoną cebulą oraz suszonymi pomidorami.
Jak zrobić przekąskę z ciast francuskiego i cebuli?
Do zrobienia tej przekąski można wybrać dowolne, gotowe ciasto francuskie. Jeśli zależy ci na jakości, postaw na ciasto, które jest zrobione z dodatkiem masła.
Nasza przekąska to pyszne miseczki z ciasta wypełnione farszem: aby je zrobić, wystarczy wykorzystać foremkę na muffiny i wkładać w nią kwadraty ciasta francuskiego, a do nich cebulę z pomidorami. Ważne jest, aby farsz był przestudzony.
Przygotowanie farszu nie jest skomplikowane: to przesmażona najpierw na oliwie cebula, do której po chwili dodajemy masło. Ten zabieg sprawia, że cebula przyjemnie się karmelizuje. Dodatek miodu jeszcze bardziej spotęguje ten efekt już w trakcie pieczenia. Suszone pomidory wystarczy drobno pokroić i dorzucić do farszu.
Rada: jeśli chcesz, aby brzegi przekąsek ładnie błyszczały po upieczeniu, przed włożeniem ich do piekarnika, posmaruj rozmąconym z mlekiem jajkiem.
Przepis: Ciasto francuskie z cebulą
Prosta i pyszna przekąska z gotowego ciasta.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 239 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 szklanka suszonych pomidorów
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie farszuCebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Kiedy się lekko zeszkli, dodaj masło i smaż 1-2 minuty. Pomidory posiekaj, dorzuć do cebuli, dodaj miód, dopraw solą, pieprzem i smaż chwilę wszystko razem. Odstaw farsz do ostudzenia.
- Pieczenie przekąsekCiasto pokrój na kwadraty i włóż je do formy na muffinki. Na każdy kawałek nakładaj porcję farszu. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Jak podawać przekąskę z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie z cebulą z naszego przepisu doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Gorącą przekąskę możesz posypać dodatkowo tartym żółtym serem.
Do ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą i suszonymi pomidorami świetnie pasują zimne sosy na bazie jogurtu, np. czosnkowy, koperkowy czy ziołowy.
Czytaj też:
Wystarczy jeden składnik i makaron jest zachwycający. Sprawdź ten łatwy przepisCzytaj też:
Mięso pokrywam dodatkami i wstawiam do piekarnika. Zrób raz, a nie wrócisz już do zwykłych kotletów