Na kawałki gotowego ciasta kładę przepyszny farsz. To prosta przekąska idealna na kolację

Na kawałki gotowego ciasta kładę przepyszny farsz. To prosta przekąska idealna na kolację

Dodano: 
Przekąska z ciasta francuskiego
Przekąska z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Ta przekąska z ciasta francuskiego zaskakuje pysznym wnętrzem. To pomysłowy farsz, którego bazą są dwa wyraziste składniki.

Przekąski z ciast francuskiego to zawsze dobry pomysł, kiedy masz ochotę na coś dobrego, ale bez wielkiej pracy w kuchni. Wystarczy gotowe ciasto i pomysł na dodatki. My taką inspirację dziś podsuwamy: to rewelacyjny farsz z karmelizowaną czerwoną cebulą oraz suszonymi pomidorami.

Jak zrobić przekąskę z ciast francuskiego i cebuli?

Do zrobienia tej przekąski można wybrać dowolne, gotowe ciasto francuskie. Jeśli zależy ci na jakości, postaw na ciasto, które jest zrobione z dodatkiem masła.

Nasza przekąska to pyszne miseczki z ciasta wypełnione farszem: aby je zrobić, wystarczy wykorzystać foremkę na muffiny i wkładać w nią kwadraty ciasta francuskiego, a do nich cebulę z pomidorami. Ważne jest, aby farsz był przestudzony.

Przygotowanie farszu nie jest skomplikowane: to przesmażona najpierw na oliwie cebula, do której po chwili dodajemy masło. Ten zabieg sprawia, że cebula przyjemnie się karmelizuje. Dodatek miodu jeszcze bardziej spotęguje ten efekt już w trakcie pieczenia. Suszone pomidory wystarczy drobno pokroić i dorzucić do farszu.

Rada: jeśli chcesz, aby brzegi przekąsek ładnie błyszczały po upieczeniu, przed włożeniem ich do piekarnika, posmaruj rozmąconym z mlekiem jajkiem.

Przepis: Ciasto francuskie z cebulą

Prosta i pyszna przekąska z gotowego ciasta.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
239 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 szklanka suszonych pomidorów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie farszuCebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Kiedy się lekko zeszkli, dodaj masło i smaż 1-2 minuty. Pomidory posiekaj, dorzuć do cebuli, dodaj miód, dopraw solą, pieprzem i smaż chwilę wszystko razem. Odstaw farsz do ostudzenia.
  2. Pieczenie przekąsekCiasto pokrój na kwadraty i włóż je do formy na muffinki. Na każdy kawałek nakładaj porcję farszu. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Jak podawać przekąskę z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie z cebulą z naszego przepisu doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Gorącą przekąskę możesz posypać dodatkowo tartym żółtym serem.

Do ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą i suszonymi pomidorami świetnie pasują zimne sosy na bazie jogurtu, np. czosnkowy, koperkowy czy ziołowy.

Czytaj też:
Wystarczy jeden składnik i makaron jest zachwycający. Sprawdź ten łatwy przepis
Czytaj też:
Mięso pokrywam dodatkami i wstawiam do piekarnika. Zrób raz, a nie wrócisz już do zwykłych kotletów