Przygotowanie odświętnego obiadu nie musi wymagać wiele pracy. Roladki z kruchej, aromatycznej wołowiny to prawdziwa ozdoba świątecznych uroczystości. Ich wyjątkowy smak oraz elegancki wygląd sprawiają, że doskonale sprawdzają się jako element menu spotkań w rodzinnym gronie.
Jak wybrać mięso na roladki wołowe?
Do przygotowania roladek najlepszym wyborem będzie mięso wołowe o delikatnej strukturze, takie jak rostbef, polędwica lub udziec. Wybierz kawałek, z którego można bez problemu wykroić większe plastry w poprzek włókien. Wołowina na roladki nie musi być bardzo chuda. Jeżeli mięso jest poprzerastane cienkimi żyłkami tłuszczu, to roladki wyjdą bardziej soczyste i aromatyczne. Najlepiej kupować mięso w kawałku prosto z lady. Wołowina sprzedawana w opakowaniach próżniowych bardzo często jest niskiej jakości, co wpływa na jej smak i konsystencję.
Jak zrobić roladki mięsne?
Eleganckie roladki mięsne nie wymagają długiego przygotowywania do obróbki termicznej. Mięsa nie trzeba wcześniej marynować, co znacznie skraca i ułatwia czas zrobienia przepysznej potrawy. Roladki mięsne z wołowiny zyskują wyjątkowy smak dzięki dodatkom. Faszeruję je musztardą chrzanową z miodem, ogórkiem kiszonym, wędzoną słoniną oraz cebulą. Jeżeli nie przepadasz za smakiem słoniny, to możesz zastąpić ją boczkiem lub szynką. Plaster wołowiny delikatnie rozbijam tłuczkiem i okładam dodatkami, a następnie zwijam roladki. Żeby mięso nie rozpadło się podczas smażenia oraz duszenia, spinam je specjalnymi szpikulcami, które możesz zastąpić wykałaczkami lub sznurkiem kuchennym.
Przepis: Roladki mięsne z wołowiny
To klasyczne danie kuchni polskiej jest pełne smaku i rozpływa się w ustach.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 486 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg udźca wołowego
- 4 łyżki musztardy chrzanowej z miodem
- 4 średnie ogórki kiszone
- 50 g wędzonej słoniny
- 2 małe cebule
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 600 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka smalcu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaWołowinę umyj, osusz, oczyść z błon, pokrój w plastry (z 1 kg udźca wykrawam 8 plastrów) i delikatnie rozbij mięso, żeby powstały cienkie płaty.
- Przygotowanie dodatkówCebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórki i słoninę pokrój w cienkie słupki.
- FaszerowanieNa każdym plastrze wołowiny rozsmaruj cienką warstwą musztardę i dodaj piórka cebuli wędzoną słoninę oraz ogórka kiszonego. Tak przygotowane mięso oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie zwiń i zepnij roladki.
- SmażenieObsmaż roladki z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu.
- DuszeniePrzełóż roladki do rondla i podlej gorącym bulionem. Duś na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa.
Jak podawać roladki mięsne?
Roladki mięsne z wołowiny wyśmienicie smakują podawane z sosem własnym, który możesz zagęścić mąką lub odparować do uzyskania gęstej konsystencji. Na pozostałym w rondlu bulionie przygotowuję również inne sosy np. sos pieczarkowy, sos z grzybów leśnych i sos myśliwski. Do roladek serwuję m.in.:
- kremowe i delikatne purée ziemniaczane,
- ziemniaki pieczone w ziołach,
- kluski śląskie,
- czeskie knedle (knedliki),
- surówkę z czerwonej kapusty, surówkę z kiszonej kapusty, zasmażane buraczki, ćwikłę z chrzanem.
Czytaj też:
Wlewam kilka łyżek tej mikstury. Pieczarki są rumiane, pachnące i nie puszczają ani kropli wodyCzytaj też:
Genialny pomysł na jajka. Tego jeszcze nie było na wielkanocnym stole