Natnij filety z piersi kurczaka i wypełnij aromatycznym farszem. Mięso wyjdzie pyszne i soczyste

Natnij filety z piersi kurczaka i wypełnij aromatycznym farszem. Mięso wyjdzie pyszne i soczyste

Dodano: 
Faszerowane filety z piersi kurczaka
Faszerowane filety z piersi kurczaka Źródło: Shutterstock / Ezume Images
Ten pomysł na filety z piersi kurczaka nie wymaga wiele pracy, a efekt jest wyjątkowo pyszny. To idealne mięso do obiadu na każdą okazję.

Filety z piersi kurczaka to jedna z najpopularniejszych części drobiowych. Można z nich przygotować wiele potraw. To mięso doskonałe do obiadu: a wersja którą dziś proponujemy, jest wyjątkowo pyszna i efektowna. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne u soczyste.

Jak zrobić faszerowane filety z piersi kurczaka?

Ten przepis to mięso faszerowane szpinakiem i ricottą. Farsz należy przygotować na patelni: chodzi o to, aby szpinak stracił swoją objętość, a lekko przesmażony wystarczy wymieszać z ricottą i doprawić. Ważnym dodatkiem jest czosnek, który dodaje aromatu całemu daniu.

Mięso nacina się w poprzek od góry, tworząc przegródki, w które wciska się jak najwięcej farszu. Mięso dobrze jest ułożyć w ciaśniejszej foremce, ewentualnie każdy faszerowany filet z piersi kurczaka ułożyć na łódeczce z folii aluminiowej lub papieru do pieczenia (mięso pozostanie bardziej soczyste, a ty będziesz mieć mniej szorowania przy myciu blachy do pieczenia).

Wykończenie tego dania to żółty ser, który pokryje kawałki mięsa niczym kołderka. Sprawdzą się tu sery, które dobrze się topią pod wpływem temperatury, np. gouda albo cheddar.

Przepis: Filety z kurczaka faszerowane serem i szpinakiem

Pomysł na mięso do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
605 w każdej porcji

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 300 g szpinaku baby
  • 200 g ricotty
  • 200 g tartego, żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, papryka ostra

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPiersi z kurczaka natnij, dopraw solą i ostrą papryką. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć szpinak, a potem ricottę, rozgnieć ser, wymieszaj wszystko widelce, na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw wszystko solą.
  2. Piecznie mięsaFarsz z patelni nakładaj w nacięcia. Tak przygotowane mięso zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie posyp żółtym serem i piecz jeszcze 10-15 minut.

Jak podawać faszerowane piersi z kurczaka?

Tak przygotowane mięso należy podawać od razu. To świetny dodatek do obiadu. Możesz faszerowane piersi podać zarówno z ziemniakami gotowanymi, jak i pieczonymi. Pasują tu również frytki. Do kurczaka można też serwować ryż.

Do obiadu obok mięsa i ziemniaków czy ryżu warto też dołożyć surówkę. Do naszego zestawu proponujemy lekkie surówki ze świeżych ogórków (np. klasyczna mizeria), ale też surówki na bazie kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Ta skromna potrawa z ryżu to petarda! Przepis znam dzięki mamie
Czytaj też:
Kroję ziemniaki i owijam aromatycznymi plastrami. Po upieczeniu jemy je z sosem i surówką

Źródło: smaki.pl