Na to warzywo czekałam cały rok. Wreszcie mogę zrobić moją ulubioną, chrupiącą surówkę

Na to warzywo czekałam cały rok. Wreszcie mogę zrobić moją ulubioną, chrupiącą surówkę

Dodano: 
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty Źródło: Shutterstock / zefirchik06
Nie wyobrażam sobie obiadu bez zdrowej i pełnej smaku surówki. Uwielbiam, gdy jest chrupiąca, bo wtedy zjada się ją z wielką przyjemnością. To dlatego nie mogłam się doczekać na moje ulubione warzywo, które na szczęście właśnie się pojawiło.

Zima na szczęście już za nami, więc lada chwila będziemy mogli cieszyć się świeżymi warzywami i owocami. Niektóre z eksportu lub szklarni już pojawiły się w naszych sklepach. Wśród nich jest moja ulubiona młoda kapusta. Uwielbiam przygotowaną z niej surówkę, bo jest soczysta i chrupiąca. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Co dodać do surówki z młodej kapusty?

By przygotować surówkę z młodej kapusty, nie trzeba wielu dodatków. Można ją połączyć z marchewką, cebulą, natką pietruszki czy koperkiem. Ja sięgam jednak po orzeźwiające i pełne smaku składniki. Są to świeży ogórek i papryczka chili. Podnoszą smak surówki i sprawiają, że wygląda nadzwyczaj apetycznie.

Jak zrobić orzeźwiającą surówkę z młodej kapusty?

Surówka z młodej kapusty jest chrupiąca i nadzwyczaj smaczna. A moja jest też orzeźwiająca dzięki dodatkowi świeżego ogórka i lekko pikantna za sprawą papryczki chili. Kapustę szatkuję niezbyt grubo, ogórek kroję w cienkie plasterki, a papryczkę w talarki lub drobną kostkę. Całość posypuję czarnuszką, która dodaje surówce charakteru i apetycznego wyglądu.

Przepis: Surówka z młodej kapusty

Orzeźwiająca surówka z młodej kapusty, ogórka i papryczki chili

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
75 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • kawałek papryczki chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywKapustę oczyść, opłucz, osusz, niezbyt grubo poszatkuj. Ogórek umyj, wytrzyj, pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę umyj, oczyść z nasion, pokój w cieniutkie krążki lub w drobną kostkę.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa umieść w misce, wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny, polej oliwą, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj. Surówkę posyp nasionami czarnuszki.

Jaki sos dodać do surówki z młodej kapusty?

Do surówki z młodej kapusty można dodać różne sosy. Ja najbardziej lubię lekki na bazie oliwy z oliwek lub oleju. Można go jednak zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem czy majonezem. Majonezu nie dodaję w czystej postaci, a po wymieszaniu z jogurtem naturalnym. Dzięki temu sos jest mniej kaloryczny, ale pełen smaku.

Czytaj też:
Szatkuję młodą kapustę i dorzucam trzy tanie warzywa. Uwielbiam jeść wiosną tę zdrową surówkę
Czytaj też:
Kroję sałatę lodową i w kilka chwil mam chrupiącą surówkę do obiadu. Sekretem jest prosty sos