Sezon na młodą kapustę jest krótki, dlatego staram się go zawsze wykorzystać. Młodą kapustę można przyrządzić na ciepło, jednak ja najbardziej lubię ją na surowo, w formie zdrowych surówek do obiadu. Młoda kapusta jest nadzwyczaj delikatna, chrupiąca i ma w sobie lekką słodycz. Moja propozycja na dziś to surówka z młodej kapusty i trzech smacznych warzyw, które komponują się w przepyszną całość.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?
Przepis na tę surówkę do obiadu to połączenie młodej kapusty, marchewki, słodkiej kukurydzy z puszki oraz delikatnie pikantnego szczypiorku. Wystarczy wymieszać ze sobą te warzywa, doprawić i gotowe. Nie trzeba tu żadnych specjalnych dressingów: ja taką surówkę skrapiam jedynie dobrej jakości oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny (może być też ocet jabłkowy).
Młoda kapusta jest wyjątkowo delikatna, dlatego w przeciwieństwie do dojrzałych warzyw, nie trzeba czekać, aż skruszeje. Można gotową surówkę odstawić na kilkanaście minut tylko po to, aby smaki się przegryzły.
Rada: surówkę można także zrobić z lekkim, białym sosem majonezowo-jogurtowym. Aby go przygotować, wymieszaj trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego z majonezem, dopraw solą, pieprz i sokiem z cytryny, a następnie wymieszaj z warzywami.
Przepis: Surówka z młodej kapusty
Pomysł na pyszną surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 169 w każdej porcji
Składniki
- 1 młoda kapusta
- 2 marchewki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 pęczek szczypiorku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/4 cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywKapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj, kukurydzę odsącz, szczypiorek posiekaj Wrzuć wszystko do jednej miski.
- Doprawianie surówkiSurówkę polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z ćwiartki cytryny. Wymieszaj.
Do czego podawać surówkę z młodej kapusty?
Surówka z młodej kapusty to uniwersalna surówka do obiadu. Rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków i mięsa (np. do pieczonych udek z kurczaka albo kotletów mielonych). Pasuje również do dań z ryżem, kaszami czy makaronem (np. do kaszy gryczanej z sosem grzybowym lub makaronu z mięsem mielonym). Taką surówkę można też podać do wytrawnych pierogów albo krokietów.
Czytaj też:
Ten trik sprawia, że pierś z kurczaka rozpływa się w ustach. Tak dobrych kotletów jeszcze nie jadłemCzytaj też:
Kroję sałatę lodową i w kilka chwil mam chrupiącą surówkę do obiadu. Sekretem jest prosty sos