Do makaronu dodaj kilka pysznych składników. To sałatka dobra na kolację i do pracy

Do makaronu dodaj kilka pysznych składników. To sałatka dobra na kolację i do pracy

Dodano: 
Sałatka makaronowa
Sałatka makaronowa Źródło: Shutterstock / Lokyo Multimedia
Sałatki makaronowe to uniwersalne i lubiane sałatki, które świetnie sprawdzają się jako kolacja lub jako posiłek na wynos. Nasza propozycja to genialna sałatka z dodatkiem marynowanej w occie papryki.

Jeśli masz ugotowany makaron, zrobienie sałatki będzie ekspresowe, ale nawet jeśli nie: gotowanie i studzenie makaronu nie zajmie ci dłużej niż kwadrans. Ta sałatka makaronowa zachwyca wyrazistym smakiem, a wszystko za sprawą dodatków: sera feta, marynowanej papryki, oliwek, koperku i cebuli.

Jak zrobić sałatkę makaronową z papryką i fetą?

Przepis na tę sałatkę jest bardzo prosty, a główną bohaterką jest tu czerwona papryka, która dyktuje smak całemu daniu. To kompozycja, która przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych smaków, bo w tle mamy słoną fetę, intensywne w smaku czarne oliwki, ostrą cebulę i aromatyczny koperek.

Ser feta należy rozetrzeć z oliwą, dzięki temu będzie miał kremową konsystencję i otuli makaron, niczym sos. W przepisie nie ma soli: dodatek fety powinien wystarczyć, jednak wszystko zależy od indywidualnych upodobań i oczywiście możesz dodatkowo posolić swoją sałatkę.

Do sałatki można wykorzystać dowolny makaron. Świetnie sprawdzą się pióra, świderki, kokardki czy kolanka. Może to być także dowolny makaron pełnoziarnisty czy makaron bezglutenowy.

Rada: gotową sałatkę można posypać ulubionym chrupiącym dodatkiem, np. prażonymi pestkami dyni lub orzechami piniowymi.

Przepis: Sałatka makaronową z papryką

Pyszna i sycąca sałatka.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
344 w każdej porcji

Składniki

  • 4 szklanki ugotowanego makaronu
  • 1 słoik marynowanej papryki
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCebulę, oliwki, paprykę i koperek pokrój. Fetę rozetrzyj widelcem z oliwą.
  2. Robienie sałatkiMakaron dobrze wymieszaj z fetą. Dodaj resztę składników, dopraw pieprzem.

Jak podawać sałatkę makaronową?

Sałatka makaronowa z naszego przepisu jest daniem, które nie potrzebuje już żadnych dodatków. Podaj ją jako sycącą, a jednocześnie lekką kolację, a jeśli sałatka zostanie, masz gotowy posiłek do zabrania do pracy. Rano wystarczy spakować sałatkę do pojemnika i zabrać ze sobą.

Sałatkę należy przechowywać w lodówce.

Czytaj też:
Tartaletki z jajkiem zawsze robią u mnie furorę w czasie świąt. Są idealne na przekąskę
Czytaj też:
Prażę ziarenka i dorzucam do kapusty pekińskiej. Ten patent na surówkę podpatrzyłam w osiedlowym barze