To ciasto marchewkowe zrobiłem na Wielkanoc. Każdy kłócił się o ostatni kawałek. Zrób je w tym roku

To ciasto marchewkowe zrobiłem na Wielkanoc. Każdy kłócił się o ostatni kawałek. Zrób je w tym roku

Dodano: 
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe Źródło: Shutterstock / Lecker Studio
Szukasz pomysłu na wielkanocne ciasto, które zachwyci całą rodzinę? To marchewkowe z kremem mascarpone robi furorę. Jest miękkie, wilgotne i obłędnie pachnące przyprawami. Przygotujesz je bez wysiłku, a efekt? Goście poproszą o dokładkę.

Słodka marchewka to idealna baza nie tylko pyszne, ale i zdrowego deseru. Możesz z niej upiec ciasta w różnych formach, puszyste babeczki, blaty do tortów, a także aromatyczny keks. W połączeniu z lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki skusi nawet osoby, które uporczywie wybierają z potraw kawałki pomarańczowego warzywa.

Jaką marchew wybrać na ciasto?

Wybór odpowiednich warzyw jest bardzo ważny. Marchew powinna być świeża, jędrna i zdrowa. Nie może pachnieć stęchlizną, bo ciasto wyjdzie niesmaczne. Wybieram średniej wielkości marchewki o intensywnym, naturalnym zapachu. W sezonie na młodą marchew kupuję warzywa z natką, którą również wykorzystuję, dodając zielone listki do pesto.

Możesz również zrobić ciasto z pulpy marchewkowej, która pozostała po wyciskaniu soku, dzięki czemu unikniesz marnowania wartościowych pod względem odżywczym resztek oraz ułatwisz sobie przygotowanie wypieku, bo pulpa marchewkowa nie wymaga odciskania z nadmiaru soku.

Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem krok po kroku?

Ciasto marchewkowe z kremem jest gotowe ekspresowo. Wystarczy osobno ubić żółtka z cukrem oraz pianę z białek, a następnie połączyć z resztą składników. Trwa to około 15 minut. Krem przygotowuję jeszcze szybciej. Jest gotowy po 5 minutach ubijania śmietanki kremówki z serkiem mascarpone, cukrem i wanilią. Składniki z mojego przepisu starczają na formą kwadratową o wymiarach 22 x 22 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm.

Przepis: Ciasto marchewkowe z kremem

To ciasto smakuje każdemu i jest bardzo pożywne.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Angielska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
442 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 szklanki startej na tarce marchewki
  • 5 średnich jajek
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Na krem:

  • 350 g śmietanki kremówki 36%
  • 350 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • posypka cukrowa do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOddziel żółtka od białek. Startą na tarce marchewkę odciśnij z nadmiaru soku oraz wymieszaj z olejem, sokiem i skórką z cytryny, miodem, ekstraktem waniliowym, imbirem i cynamonem. Mąkę pszenna przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  2. Ubijanie żółtekUbij żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.
  3. Łączenie masy jajecznej z marchewką i mąkąDodaj masę jajeczną do miski z marchewką i delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  4. Ubijanie i dodanie piany z białekPianę z białek ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w ciasto silikonową szpatułką.
  5. PieczeniePrzełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz 40-50 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe ciasto pozostaw na 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i wystudź na kratce.
  6. Przygotowanie kremu i dekorowanieUbij śmietankę kremówkę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Stopniowo dodawaj serek mascarpone i miksuj, aż powstanie jednolity, gęsty krem. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyłóż na wierzch zimnego ciasta oraz udekoruj posypką.

Ciasto marchewkowe doskonale smakuje również z kremem z mascarpone i białą (opcjonalnie mleczną lub deserową) czekoladą, kremem budyniowym, samą bitą śmietaną, cukrem pudrem i bez dodatków.

Czytaj też:
Zawsze robię go na Wielkanoc i znika w godzinę. Przepis na puszysty miodownik z kremem i czekoladą
Czytaj też:
Wiele osób popełnia prosty błąd, przez który sernik opada. Skuteczny patent stosowała moja babcia