Słodka marchewka to idealna baza nie tylko pyszne, ale i zdrowego deseru. Możesz z niej upiec ciasta w różnych formach, puszyste babeczki, blaty do tortów, a także aromatyczny keks. W połączeniu z lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki skusi nawet osoby, które uporczywie wybierają z potraw kawałki pomarańczowego warzywa.
Jaką marchew wybrać na ciasto?
Wybór odpowiednich warzyw jest bardzo ważny. Marchew powinna być świeża, jędrna i zdrowa. Nie może pachnieć stęchlizną, bo ciasto wyjdzie niesmaczne. Wybieram średniej wielkości marchewki o intensywnym, naturalnym zapachu. W sezonie na młodą marchew kupuję warzywa z natką, którą również wykorzystuję, dodając zielone listki do pesto.
Możesz również zrobić ciasto z pulpy marchewkowej, która pozostała po wyciskaniu soku, dzięki czemu unikniesz marnowania wartościowych pod względem odżywczym resztek oraz ułatwisz sobie przygotowanie wypieku, bo pulpa marchewkowa nie wymaga odciskania z nadmiaru soku.
Jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem krok po kroku?
Ciasto marchewkowe z kremem jest gotowe ekspresowo. Wystarczy osobno ubić żółtka z cukrem oraz pianę z białek, a następnie połączyć z resztą składników. Trwa to około 15 minut. Krem przygotowuję jeszcze szybciej. Jest gotowy po 5 minutach ubijania śmietanki kremówki z serkiem mascarpone, cukrem i wanilią. Składniki z mojego przepisu starczają na formą kwadratową o wymiarach 22 x 22 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm.
Przepis: Ciasto marchewkowe z kremem
To ciasto smakuje każdemu i jest bardzo pożywne.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Angielska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 442 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 szklanki startej na tarce marchewki
- 5 średnich jajek
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
Na krem:
- 350 g śmietanki kremówki 36%
- 350 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- posypka cukrowa do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówOddziel żółtka od białek. Startą na tarce marchewkę odciśnij z nadmiaru soku oraz wymieszaj z olejem, sokiem i skórką z cytryny, miodem, ekstraktem waniliowym, imbirem i cynamonem. Mąkę pszenna przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Ubijanie żółtekUbij żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Łączenie masy jajecznej z marchewką i mąkąDodaj masę jajeczną do miski z marchewką i delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Ubijanie i dodanie piany z białekPianę z białek ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w ciasto silikonową szpatułką.
- PieczeniePrzełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz 40-50 minut (lub do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe ciasto pozostaw na 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i wystudź na kratce.
- Przygotowanie kremu i dekorowanieUbij śmietankę kremówkę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Stopniowo dodawaj serek mascarpone i miksuj, aż powstanie jednolity, gęsty krem. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyłóż na wierzch zimnego ciasta oraz udekoruj posypką.
Ciasto marchewkowe doskonale smakuje również z kremem z mascarpone i białą (opcjonalnie mleczną lub deserową) czekoladą, kremem budyniowym, samą bitą śmietaną, cukrem pudrem i bez dodatków.
Czytaj też:
Zawsze robię go na Wielkanoc i znika w godzinę. Przepis na puszysty miodownik z kremem i czekoladąCzytaj też:
Wiele osób popełnia prosty błąd, przez który sernik opada. Skuteczny patent stosowała moja babcia