Placuszki owsiane to mój ulubiony patent na sytuacje, kiedy mam ochotę zjeść coś na słodko. Można je zrobić na wiele sposobów, ale wersja na jogurcie jest chyba najlepsza: przepis jest bardzo prosty, składniki zawsze mam pod ręką, a efekt? Delikatne, mięciutkie placki, które można zaserwować z różnymi dodatkami.
Jak zrobić placuszki owsiane na jogurcie?
Tu nie ma nic skomplikowanego, ponieważ wystarczy wrzucić wszystkie składniki do pojemnika blendera i zmiksować na gładkie ciasto. Ja lubię, jeśli te placki są delikatnie słodkie, dlatego w przepisie podaję wersję z cukrem. Jeśli chcesz, możesz jednak cukier pominąć (przepis to też doskonała baza do placuszków owsianych wytrawnych) lub zastąpić go innym słodzidłem.
Placuszki z tego przepisu są bardzo delikatne, ale dość płaskie. Jeśli lubisz bardziej puszyste placki, możesz dodać do ciasta nieco sody oczyszczonej, która w reakcji z kwaśnym jogurtem idealnie napowietrzy placki. W takiej wersji można dodać nieco więcej płatków, aby ciasto było gęstsze.
Ważne jest, aby po zmiksowaniu ciasto chwilę postało. Chodzi o to, aby zmiksowane płatki zaczęły pęcznieć i zagęszczać ciasto (już po kilku minutach zobaczysz różnicę).
Przepis: Placuszki owsiane
Proste placki owsiane na jogurcie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 143 w każdej porcji
Składniki
- 400 g jogurtu
- 6 łyżek płatków owsianych
- 2 jajka
- 1,5 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZmiksuj w blenderze wszystkie składniki. Odstaw na kilkanaście minut, aby ciasto nieco zgęstniało.
- Smażenie plackówWylewaj na rozgrzaną patelnię (może być lekko natłuszczona) małe porcje ciasta. Smaż placki na złoto z obu stron.
Gotowe placuszki owsiane można podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami, jogurtem, dżemem czy miodem.
Jak zrobić wytrawne placuszki owsiane na jogurcie?
Przepis jest świetną bazą także do wytrawnych placuszków. Aby je zrobić, pomiń dodatek cukru i dodaj do ciasta sporą szczyptę soli. Do ciasta można też dorzucić świeże lub suszone zioła. Takie placki doskonale smakują podane na ciepło lub na zimno z różnymi dodatkami, np. wędzoną rybą, wędliną, warzywami, sosami zimnymi (np. czosnkowym lub ziołowym) czy ciepłymi (np. pieczarkowym).
Czytaj też:
Z tartej cukinii i prostej masy robię lekką kolację. Tę potrawę we włoskim stylu pokochała moja rodzinaCzytaj też:
Te pszenne placuszki są pyszne i puszyste, a sekretem jest zdrowy płyn. Prosty przepis